the-blue-poets-the-blue-poets

The Blue Poets – The Blue Poets
Format: CD / Label: Triple Coil Music
Releasedatum: 9 september 2016

Tekst: Jan Hogenberg

Frontman Marcus Deml van deze spiksplinternieuwe nieuwe bluesband uit Duitsland heeft er als gitarist al redelijk veel producties op zitten als sessie- en livemuzikant, die door vele met name Duitse bands, zoals Nena en Kingdome Come, is ingehuurd. Tot voor kort speelde hij in de hardrock band Errorhead waarmee hij al reeds vijf albums maakte. Maar uiteindelijk kruipt het bloed waar het naar toe moet. De blues was zijn ding en dat heeft nu eindelijk geleid tot zijn eigen bluesrockband The Blue Poets vol 70’s rock invloeden en met veel testosteron gebracht.

Geboren in Tjechië, maar opgegroeid in Duitsland leerde hij zichzelf al vroeg gitaarspelen. Zijn kunstje verder uitgebouwd in zijn eerste bandje Quest op 16-jarige leeftijd. Na zijn studie is hij verhuisd naar Los Angeles om aldaar op het Guitar Institute of Technology zijn gitaar tot in de finesses te bespelen maar ook om les te geven aan anderen. Dit gedaan hebbende keerde hij in 1993 terug naar Duitsland om daar verder te gaan als muzikant in de band Earth Nation.

Zijn ruime ervaring als gitarist hoor je direct van dit debuutalbum van The Blue Poets met gelijknamige titel. Opener Goodbye begint met een intro op de oude Stratocaster van Deml welke veel weg heeft van die van Jimi Hendrix. Na deze vingeroefening valt de rest van de band bij met een weldadige power. Maar wat vooral opvalt is de sound die zeer Amerikaans is en totaal niet de indruk wekt dat je hier met een Duitse band te maken hebt.

The Blue Poets "Goodbye"

De Australische zanger Gorden Grey brengt de emotie in de songs. Markus Setzer op bas en drummer Felix Dehmel zorgen uiteraard voor de nodige beats. De vergelijkingen met Cream en Jimi Hendrix Experience zijn er natuurlijk echter die bands bestonden slechts uit drie leden.

Het album ‘The Blue Poets’ kent elf bluesrock songs welke elk met veel power worden gespeeld. Uiteraard kent Marcus ook zijn rustmomenten waarbij de zang voornamelijk wordt overgelaten aan zijn gitaarspel. Alien Angel is zo’n prachtig voorbeeld hiervan. Gorden Grey heeft een ondanks zijn jonge leeftijd al een perfecte doorleefde stem welke een prima combinatie vormt met de gitaarsound van Marcus Deml.

Het verplichte eer betonen aan je voorbeelden wordt op dit album uitgevoerd middels het Cream nummer Sunshine Of Your Love echter nu speelt Marcus Deml de sterren van de hemel in plaats van Eric Clapton. Geen een op een herhaling van de oude klassieker maar helemaal naar eigen waarden van The Blue Poets.

Het nummer Shallow Words doet nog het meest terugdenken aan de periode van Errorhead met vooral de funky hardrocksound zoals ook Extreme dit in de jaren 90 dit deed.

Ook de pure blues komt voorbij met een Freddy King-achtige It’s About Time. Helaas vind ik het vele malen herhalen van het refrein met daarin de titel wat storend voor het overigens zeer mooi gespeelde nummer.

Het album sluit af met een schitterende gitaarsong. Hiermee maakt Marcus Deml nogmaals duidelijk dat hij een zeer getalenteerde gitarist is die werkelijk over zeer veel skills beschikt om zijn oude Strat te bespelen.

The Blue Poets "With your eyes"

The Blue Poets touren op dit moment slechts alleen in Duitsland maar zullen ongetwijfeld ook snel opgepikt worden door de andere landen daar de critici het over een ding eens zijn. Dat deze band heel veel te bieden heeft. Luistert en gaat heen!!

Tracklist:
01. Goodbye
02. Too High
03. Sad Sad Sad
04. Alien Angel
05. Sunshine Of Your Love
06. Shallow Words
07. It’s About Time
08. For A God
09. Won’t You Suffer
10. The Truth
11. With Your Eyes

Website: The Blue Poets

 

 

 


Ook op Blues Magazine ...