Foto Recensie: The Blue Poets - All It Takes

The Blue Poets – All It Takes
Format: CD / Label: Triple Coil Music/Broken Silence
Releasedatum: 13 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Het gebeurt sporadisch dat er tussen het overweldigende aanbod van nieuwe bluesreleases een album zit waardoor je compleet uit je sokken geblazen wordt. En dat is zeker het geval bij de Duitse band The Blue Poets uit Hamburg. Deze band bestaat uit Marcus Deml (gitaar), Gordon Grey (zang), Felix Dehmel (drums) en Phil Steen (bas).

Wat maakt deze band dan zo bijzonder? Dat is het spijkerharde bluesrock geluid dat klinkt als een mix van Jimi Hendrix, Living Colour en ZZ Top. Het ene moment klinkt de band ontzettend funky, het andere moment gooit de band er een vette boogie tegenaan en complexe wendingen worden absoluut niet geschuwd. Daarnaast is de band gezegend met een zanger met een rauw schuurpapieren randje in zijn stem en heeft de band een fabuleuze gitarist in de persoon van Marcus Deml. Hij tovert zowel Hendrix-achtige klanken als Vernon Reid-achtige complexe tonen uit zijn gitaar.

Hun nieuwe album opent met Angry Man, dat opent met een lekke funky gitaarriff en er dan als een vette boogie vandoor gaat. Een spijkerhard nummer met even hard klinkend sologitaarwerk. Could Have Lived is een vette vervormde funky bluesrocker, die lompe harde rock afwisselt met meer ingetogen melodieus werk. Het geluid van Living Colour is hier duidelijk dichtbij. All It Takes opent ingetogen om vervolgens als een gonzende slow (blues)rock nummer door te gaan. Marcus levert hier een priemende en scheurende solo af. Met Crawling gaat de band op de breekbare toer. Een sfeervolle slowblues waarin de gitaar vol emotie huilt en giert.
Been Here Too Long is een luchtig voortdeinend nummer waarin door de dromerige zang een haast Steve Miller Band-achtig geluid te horen is. Bad News klinkt als een hard snijdende bluesy versie van Living Colour. Mind Your Own Business zit vol met ingenieuze breaks en tempowisselingen en dat allemaal in een vet pompende bluesrock boogie. Ook Cyber Love is een boogie waarin zelfs Deep Purple invloeden (“Highway Chile”) te bespeuren zijn.
Geheel op eigen wijze sluit de band het album af met de zeer breekbare ballad The Day, een duet met slechts Marcus en Gordon.

The Blue Poets is een zeer avontuurlijke bluesrock band, die in de smaak zal vallen bij fans van Jimi Hendrix, Living Colour en Robin Trower!


Tracklist:
01. Angry Man
02. Could Have Lived
03. All It Takes
04. Crawling
05. Been Here Too Long
06. Bad News
07. Mind Your Own Business
08. Cyber Love
09. The Day

Website: The Blue Poets


Ook op Blues Magazine ...