Foto Recensie: The BB King Blues Band - The Soul Of The King

The BB King Blues Band – The Soul Of The King
Format: CD – Digital / Label: Ruf Records
Releasedatum: 19 mei 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

B.B. King (1925 – 2015) wordt door velen beschouwd als een van de grootste bluesartiesten aller tijden. Zijn leven begon in het diepe zuiden van de VS op een katoenplantage in Mississippi en eindigde in de top van de bluesmuziek. Muziekblad Rolling Stone plaatste in 2016 B.B. King achter Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page, Keith Richards en Jeff Beck op de 6e plaats in de top 100 van beste gitaristen aller tijden.
B.B. King is al weer ruim 4 jaar niet meer onder ons, maar zijn muziek is nog springlevend. Zowel oudere als jongere muziekliefhebbers zijn nog steeds gefascineerd door de muziek van deze blueslegende en zijn gitaarspel heeft nog steeds aantrekkingskracht op jonge gitaristen.

In mei verscheen het album ‘The Soul Of The King’ van The BB King Blues Band. Op dit album brengen muzikanten die B.B. King decennia lang terzijde stonden een ode aan hun voormalige bandleider. Gastrollen zijn er op dit album van o.a. Kenny Neal, Kenny Wayne Shepherd, Taj Mahal en Joe Louis Walker.

De opener Irene, Irene zet met de indringende rauwe zang van Russel Jackson, de coole blazerssectie en priemend gitaarwerk van Kenny Wayne Shepherd meteen de toon van dit album. Van de ballad Sweet Little Angel druipt de soul af. Met Kenny Neal zang en gitaar blazen de fantastische blazers dit nummer van de meester uit 1965 naar grote hoogte.
In There Must Be A Better World Somewhere, de titeltrack van King’s album uit 1981, pakt Eric Demmer de hoofdrol met zijn altsax, naast de gedreven soulvolle zang van Diunna Greenleaf. Taj Mahal speelt gitaar in BB’s funky blues Paying The Coast To Be The Boss en neemt met Mary Griffin ook de vocalen voor zijn rekening.
De saxsolo van Demmer mag er ook weer zijn. In de door de sterke ritmesectie gedragen pompende shuffle Low Down soleren Lamar Boulet op trompet en Kirk Joseph op tuba. She’s The One is een prachtige ballad van componist Eric Demmer met zijn enigszins hese zang en zijn tenorsax en met de  meanderende orgeltonen van Darrell Lavigne.
Het tempo gaat omhoog in het funky Taking Care Of Business, met een splijtende gitaarsolo van Wilbert Crosby. Becoming The Blues komt langzaam op gang, maar ‘ontspoort’ vervolgens heerlijk met piano, een gitaarsolo van Crosby, een mondharmonicasolo van Kenny Neal en zangduetten van Russel Jackson en Diunna Greenleaf.
Van een hoog Stax-gehalte is Hey There Pretty Woman. Een spetterende saxsolo en zang van bandleider James Bolden. Bolden neemt ook de zang voor zijn rekening in Here Today Gone Tomorrow, een soulblues met blazers, fraai basspel en een flonkerende jazzy pianosolo van Darrell Lavigne.
Regal Blues is een swingende ode aan B.B. King, waarin Joe Louis Walker de voorganger is met zang en subliem gitaarwerk. Blikvanger in de soulbluesballad Pocket Full Of Money is de indringende jazzy trompetsolo van Lamar Boulet.
Het fraaie slotakkoord is The Thrill Is Gone, de grootste hit van B.B. King uit 1970. Indringend is de zang van Michael Lee en zijn gitaarwerk ligt dicht in de buurt van de meester zelf.

Conclusie:
The BB King Blues Band houdt met dit album het muzikale gedachtegoed van B.B. King voortreffelijk in ere. De meester zelf zal vanuit de blueshemel ongetwijfeld goedkeurend hebben geknikt. ‘The Soul Of The King’ is van grote klasse!


Tracks:
01. Irene, Irene
02. Sweet Little Angel
03. There Must Be A Better World Somewhere
04. Paying The Cost To Be The Boss
05. Low Down
06. She’s The One
07. Taking Care Of Business
08. Becoming The Blues
09. Hey There Pretty Woman
10. Here Today Gone Tomorrow
11. Regal Blues (a tribute to the king)
12. Pocket Full Of Money
13. The Thrill Is Gone

Line-up BB King Blues Band:
James ‘Boogaloo’ Bolden – trompet, zang (track 9,10,12), backing vocals (track 7)
Eric Demmer – zang (track 6), saxsolo ( track 3,4,6,7,9)
Russell Jackson – zang (track 1,5,7,8), bas
Walter King – sax
Herman Jackson – drums
Darrell Lavigne – keys, keyboardsolo (track 10)
Lamar Boulet – trompet, trompetsolo (track 5,12)
Wilbert Crosby – gitaar, gitaarsolo (track 7,8)
Brandon Jackson – drums
Raymond Harris – trombone

Gastmusici:
Kenny Neal – zang, gitaarsolo (track 2), harmonicasolo (track 8)
Kenny Wayne Shepherd – gitaar (track 1)
Diunna Greenleaf – zang (track 3), backing vocals (track 8)
Mary Griffin & Taj Mahal – zang en gitaar (track 4)
Krik Joseph – tuba (track 5)
John Del Toro Richardson – gitaar en backing vocals (track 7)
Joe Louis Walker – zang en gitaarsolo (track 11)
Michael Lee – zang en gitaarsolo (track 13)

Website: The BB King Blues Band


Ook op Blues Magazine ...