The Band Of Heathens – Live Via Satellite (EP)
Format: CD / Label: BOH Records
Releasedatum: 2 april 2018

 Tekst: Peter Marinus

Het is aan deze EP te horen dat het terecht is dat The Band Of Heathens inmiddels al een gevestigde naam is in het Americana genre. De band uit Austin debuteerde in 2008 met een album dat geproduceerd werd door Ray Wylie Hubbard en trad onder andere ook op in het Duitse tv programma Rockpalast .
Op deze EP bestaat de band uit Richard Millsap (drums), Scott Davis (bas), Ed Jurdi (zang, gitaar, harmonica en toetsen), Gordy Quist (zang, gitaar, harmonica) en Trevor Nealon (toetsen).

Na zes studio albums is er nu dus een EP, die opent met Sugar Queen. Een nummer dat begint met een funky groove en zacht tokkelende elektrische gitaar. Naarmate het nummer vordert ontwikkelt het zich in een mix van rock & roll (die twang gitaar!) en country. Een soort mix van Little Feat en The Blasters waarin het pompende funky pianospel vooral opvalt. En er is een gierende, knarsende gitaarsolo. All I’m Asking is een ontspannen heupwiegend nummer met galmende gitaarriffs. Americana met lichte powerpop invloeden.
Alabama is een cover van het Neil Young nummer en heeft dezelfde rauwheid en intensiteit als het origineel. Het rauwe Young-achtige gitaarwerk en de prima harmonyvocals stelen de show in dit nummer. Ruby is het rustpunt van deze EP. Een akoestische ballad met de nadruk op de wonderschone Eagles-achtige samenzang.
Tot slot worden de elektrische gitaren weer tevoorschijn gehaald voor de Stones-achtige rocker Trouble Came Early, of om het moderner te houden The Black Crowes. Een stomende rocker met smerig bluesy slidegitaar werk.

Deze EP van The Band Of Heathens bevat stevige Americana waarin genoeg gebeurt om het zeer boeiend te houden. Op naar het volgende volledige album!


Tracklist:
01. Sugar Queen
02. All I’m Asking
03. Alabama
04. Ruby
05. Trouble Came Early

Website: The Band Of Heathens

Tour:
20 mei: Grolsch Festival Schöppingen, Duitsland
21 mei: TivoliVredenburg, Utrecht
08 juni: Doornroosje, Nijmegen
09 juni: Metropool, Hengelo
10 juni: Het Paard, Den Haag
13 juli: Zwarte Cross Festival, Lichtenvoorde
14 juli: Bospop, Weert

 

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by