The Band Of Heathens – A Message From The People Revisited
Format: CD – LP – Digital / Label: BOH Records
Releasedatum: 14 september 2018

Tekst: Ella-Milou Quist

Toen Ray Charles het album ‘A Message From The People’ uitbracht in 1972 was Amerika nog steeds aan het bijkomen van de moord op Martin Luther King Jr. in 1968. De Civil Rights-beweging had ongekende vooruitgang geboekt in de jaren zestig, waardoor juridische segregatie voorgoed werd afgezworen en een nieuw tijdperk van tolerantie werd ingeluid. Niet iedereen leek de boodschap te (willen) horen en voor veel Amerikanen, met name de zwarte gemeenschap, was het land nog steeds verdeeld. ‘A Message From The People’ was een schreeuw om eenheid. Het was vooral de herinterpretatie van America The Beautiful dat de meeste impact had. Producer van het nummer, Quincy Jones, voegde er gospel boventonen aan toe waardoor het een soulvolle swung kreeg. Fans van Ray Charles werden zo gedwongen het lied met andere ogen te bekijken.

Nog geen halve eeuw later neemt The Band Of Heathens de plaat in zijn geheel opnieuw op en krijgt het de titel ‘A Message From The People Revisited’. Het album komt precies op het juiste moment. Wederom leeft America in een gespannen, controversiële tijd met een president die maar doet en roept wat hij wil, racisme waar maar geen eind aan komt en een strijd die gaande is aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Al blijft racisme ook een issue in de rest van de wereld, evenals de grote verdeeldheid tussen verschillende culturen. De hele boodschap van het album is dus vandaag de dag nog steeds aan de orde. De heren van The Band Of Heathens zijn van mening dat we op dit moment zeker meer eenheid, gerechtigheid en naastenliefde kunnen gebruiken en moedigen daarom initiatieven op het gebied van sociale rechtvaardigheid erg aan en doneren zelf een deel van de winst van dit album aan een goed doel.

The Band Of Heathens bracht eerder al vijf studio albums uit met eigen werk, waarvan de laatste, ‘Duende’, alweer stamt uit 2016. Daarnaast bracht de band ook een flink aantal live albums uit. Niet zo gek want de groep uit Austin, Texas staat bekend om zijn ijzersterke live optredens en z’n verrassende improvisaties in de stijl van Little Feat en The Grateful Dead. Een andere grote act waar de heren vaak mee worden vergeleken is The Band. Deze namen geven ook meteen de muziekstijl van de groep weer: Americana, Southern rock, swampblues, gospelsoul, R&B en country.

Op ‘A Message For The People Revisited’ is het logischerwijs vooral de gospelsoul kant van de band die te horen is. De sound en de feel van de originele opnames van Charles worden zo dicht mogelijk benaderd, maar de band geeft er wel een eigentijdse draai aan met een flinke dosis Americana en een Texaanse twang. Het grootste verschil met de versie van Ray is dat The Band Of Heathens geen gebruik maakt van strijkers en blazers. Die mis je op deze uitvoering ook geenszins, want de mannen vullen dit prachtig in met piano, akoestische of elektrische gitaar, bas, drums, een extra Hammond orgeltje of mooie harmonische samenzang. Zo blijft Heaven Help Us All even sterk en krachtig als Ray Charles’ versie en is Look What They’ve Done To My Song, Ma nog het meest veranderd met een iets trager ritme, het gebruik van Hammond, gitaren en drums. Het liedje is ingekleurd met een fijne Americana sound. Stiekem doet het je dan weer denken aan The Band. Voor Take Me Home, Country Roads zijn de akoestische elementen en vocale harmonieën gebruikt zoals op de originele uitvoering van John Denver te horen is, met daarnaast Ray Charles’ R&B en soul gevoel. The Band Of Heathens blijft Ray Charles versie van het nummer met de krachtigste boodschap, afsluiter America The Beautiful, volledig trouw met dezelfde gospel benadering. De Texanen laten de song zoals deze bedoeld is en benaderen de lading ervan met respect en eerbied. Eén van de frontmannen, singer-songwriter en gitarist Ed Jurdi, die de meeste vocalen op deze plaat voor zijn rekening neemt, is dan ook bij uitstek geschikt om de boodschap van deze song goed en waardig over te brengen. Hij is een zanger die emotie als geen ander kan vertolken met zijn soulvolle gouden strot.

‘A Message From The People Revisited’ is een modernere interpretatie van de klassieker uit 1972. Aangepast aan het hier en nu, maar nog altijd actueel en met hetzelfde gevoel, dezelfde gedachte en dezelfde boodschap de wereld ingestuurd. Niemand kan natuurlijk tippen aan Ray Charles´ soulvolle stem, stijl en geluid, maar de mannen van The Band Of Heathens hebben er zeker al hun ziel en zaligheid ingelegd en komen heel dichtbij. Deze revisited editie is een waardig eerbetoon aan een icoon en bevat ook een duidelijk boodschap voor de wereld.


Tracklist:
01. Lift Every Voice And Sing
02. Seems Like I Gotta Do Wrong
03. Heaven Help Us All
04. There’ll Be No Peace Without All Men As One
05. Hey Mister
06. Look What They’ve Done To My Song, Ma
07. Abraham, Martin And John
08. Take Me Home, Country Roads
09. Every Saturday Night
10. America The Beautiful

Website: The Band Of Heathens

Gerelateerde artikelen
Filter by
Post Page
Recensies
Sort by