Recensie: The Bahareebas – Tell Me A Story About

The Bahareebas – Tell Me A Story About
Format: Vinyl – LP / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 18 februari 2017

 Tekst: Peter Marinus

Surfmuziek heeft om de één of andere reden altijd een stoffig, oubollig imago gehad. Muziek, die niet echt serieus genomen werd. Het genre onstond in Zuid-Californië en werd/wordt gekenmerkt door een harde, staccato stijl van spelen op Fender Jazzmaster en Jaguar gitaren. Qua muziek ging men terug naar de basis van de rock ’n roll en artiesten als Dick Dale en the Surfaris waren kortstondig erg populair.

Een band, die aantoont dat surfmuziek absoluut niet oubollig hoeft te klinken is The Bahareebas. Deze band komt uit Zurich, Zwitserland. Niet echt een land, dat een surf traditie hoog te houden heeft. Daarom is het des te verbazender dat Gigi Guitar, Phil Spass, Renato en Flat Matt hun surfmuziek met een enorme hartstocht op dit album geslingerd hebben.

Het begint al gelijk goed met Hot Pot, met een “Wipe Out” (Surfaris) achtige melodie. Door hun stevige en enthousiaste uitvoering heeft dit niets met “oubollig” te maken. Uiteraard staat het prima gitaarwerk centraal in dit nummer. Es Vedra heeft een Oosters tintje in de melodie met daarnaast een stevig garagerock geluid en vlammende gitaren.
Moia From Outer Space is een lekker blubberende surf instrumental. Aangezien “moai” stenen zijn, gevormd door vulkanisch as, kunnen we hier misschien spreken van lavasurf? Longboard Alley heeft de authentieke surfsound. Mix de Surfaris, de Ventures en de Shadows maar eens door elkaar om een beeld te krijgen.
Sunset Cove is een popnummer mjet twang gitaar en in Kristina komt de Oosterse invloed weer even voorbij. Een bonkend garagepunk nummer vol met fuzz en zang! Confrontation klinkt als een country versie van “Wipe Out”. Hard en dreigend.
Majuun heeft ook weer Oosterse invloeden en werd geschreven door folk gitarist Davy Graham. Over de vocale nummers ben ik iets minder enthousiast. Deze veelal garagepunk nummers vallen, wat mij betreft, iets te veel uit de muzikale boot.

Hou je van knallend gitaarwerk en spetterende surfmuziek, dan zou ik zeker dit album eens gaan beluisteren.

Tracklist:
01. Hot Pot
02. Es Vedra
03. Moai From Outer Space
04. Money Back
05. Longboard Alley
06. Sunset Cove
07. Kristina
08. Confrontation
09. Sturm
10. Gigi Pop
11. Majuun
12. New Crown In Town
13. Van Rock

Website: The Bahareebas

9 augustus 2017|Categories: Recensies|Tags: |0 reacties

We horen graag je mening! Voeg reactie toe