The Bad Beats – Off The Hook
Format: CD – Digital / Label: Soundflat Records
Releasedatum: 5 april 2019

Tekst: Peter Marinus

60’s Garagepunk!!! Een muzieksoort, die in de jaren ’60 met name in de USA in de underground kringen voor de nodige opwinding zorgde. Deze muziek werd behoorlijk beïnvloed door de rhythm & bluesgeluiden van Britse bands als The Animals, The Pretty Things, The Yardbirds en uiteraard The Rolling Stones.

De Amerikaanse bands voegden aan het op zich al rauwe rhythm & blues ook nog eens een flinke lading fuzz toe en, voilà, de Amerikaanse garagepunk was geboren! En dat is een stroming, die nooit helemaal weg is geweest. Altijd doken er wel bands op, die zich lieten inspireren door het opwindende rauwe garagepunk geluid uit de 60’s.
Zo ook The Bad Beats uit East Vancouver, British Colombia. Een band die bestaat uit Cam Alexander (zang, harmonica), Adam Payne (gitaar, bas), Derek MacDonald (orgel) en Michael Nathanson (drums).
De band debuteerde in 2016 met het album ‘His Vengeful Hands’ en heeft nu de opvolger klaar. Een album dat echt boordevol opwindende rauwe garagepunk zit met een hoog rhythm & blues gehalte.

Zo openen ze met What You Trying To Say, een nummer met overduidelijke Seeds invloeden. Stevig door raggend met brutale snerende zang en een scheurende Pretty Things harmonica. Ook Ain’t No Friend Of Mine zit in de Seeds hoek maar is een cover van de obscure band The Sparkles. Een super smerig rhythm & blues nummer met een snijdende fuzzgitaar.
De pompende garagerocker Don’t Mean Nothin’ zit vol met harde Kinks-achtige gitaarriffs. Bovendien hoor je een fuzzgitaar solo, die werkelijk de gitaar uit wordt gespuugd. Too Bad klinkt even opwindend als “Dirty Water” van The Standells, dus een op volle kracht rockend nummer met een hard brullende harmonica. In het loom pompende The Way It Is heeft het Farfisa orgeltje een meer prominente rol.
Inside Looking Out is een cover van het Animals nummer en klinkt haast funky. Het nummer wordt er vol overgave uitgeblèrd. Dit is een dreigende en vooral energieke cover. De cover van het Stones nummer Off The Hook klinkt vrij authentiek met prima brullende harmonica. Het is vrijdagavond. Het weekend gaat beginnen en dat kan je toch het beste vieren door helemaal uit je plaat te gaan met een opwindend smerig nummer als Friday Night.
Come Back Home is een garage pomper in de stijl van “Have Love Will Travel” van The Sonics. Saxofonist Spencer Evoy is te gast in de fuzzrocker Gooseback Machine. Een instrumentaal nummer waarin hij vrolijk mee pompt met de super smerige bluesharmonica. Het pompende Farfisa orgeltje zet het al even pompende Can’t Understand in gang. Een nummer waarin het Seeds geluid weer helemaal terug is.
De afsluiter, Waiting Around To Die, is een bizarre cover van het Townes Van Zandt nummer. Bij The Bad Beats klinkt het als een naargeestig “House Of The RIsing Sun”-achtig nummer.

The Bad Beats houden het jaren 60 garagepunk geluid op een zeer indrukwekkende wijze in leven!Tracklist:
01. What You Trying To Say
02. Ain’t No Friend Of Mine
03. Don’t Mean Nothin’
04. Too Bad
05. The Way It Is
06. Inside Looking Out
07. Off The Hook
08. Friday Night
09. Come Back Home
10. Gooseback Machine
11. Can’t Understand
12. Waiting Around To Die

Website: www.facebook.com/thebadbeatsmusic