The Apocalypse Blues Revue – The Shape Of Blues To Come
Format: CD – LP / Label: Provogue
Releasedatum: 3 augustus 2018

Tekst: Paul op den Kamp

Bluesmuziek met de volumeknop ver opengedraaid en ritmisch een 6/8 maat. Dat is de muziek van The Apocalypse Blues Revue , het hobbyproject van de metalband Godsmack. Verwacht niet de gebruikelijke furie van deze band , maar muziek die meer lijkt op het werk van Stevie Ray Vaughan.
Een van de eerste dingen die opvalt is hoe zanger Ray Cerbone klinkt als Jim Morrison, dit geeft het geheel een vleugje van mystiek, zoals de Doors dit in de sixties ook hadden. Blues met een gevoel voor het paranormale.
Tekstueel gezien lijkt The Blues Revue ook bovennatuurlijke na te streven.  De zanger zingt  meermaals over de ondergang van de wereld en andere vreemde sferen. De gezongen hel en verdoemenis wordt jammer genoeg niet ondersteund door vlammende en demonische begeleiding. Je verwacht hellevuren uit je speakers, donkere wolken boven je huis  of een lichte zwavelgeur die uit de kelder lijkt te komen. Helaas heeft het album niet dit duivels effect.
Met veel volume maar met een gebrek aan interessante muzikale wendingen dendert de band door haar liedjes heen. Ieder rocknummers kent hetzelfde 1-2-3-4-5-6 schema, iedere ballad is van  powerpop proportie. Waar de band Dr. John, Gary Clark JR of Jefferson Airplane wil nastreven, lijken hun nummers meer op het muzikale idioom van Bon Jovi of Bonnie Tyler.

Het hoesje oogt ook niet als een band die volledig één stijl wil uitdragen, de afbeelding hieronder hangt er tussen in. Zijn het gewone jongens die samen muziek maken of  paranormale blues troubadours? Het logo lijkt op iets uit de stripboeken van Dr Strange.

 

Als dit de vorm is die de bluesmuziek moet gaan krijgen dan laat maar. Er zijn anno nu genoeg bands en artiesten die op een frisse manier invulling geven aan de blues. Misschien is dit zij-project aardig voor Godsmack fans maar voor lezers van deze website is er zoveel beters te vinden.


Tracklist:
01. Open Spaces
02. We Are One
03. Hell To Pay
04. Have You Heard?!
05. To Hell With You
06. Nobody Rides For Free
07. Sincere
08. What A Way To Go
09. Noumenal Blues

Website: The Apocalypse Blues Revue