The Allman Brothers Band – Hell & High Water – The Best Of The Arista Years
Format: CD / Label: Floating World Records
Releasedatum: 19 mei 2017

Tekst: Peter Marinus

Met de dood van Gregg Allman is er een eind gekomen aan het Allman Brothers Band tijdperk. Ik ga er tenminste van uit dat Dickey Betts niet onder die noemer nog door gaat. Na de bluesy periode met Duane Allman op gitaar veranderde het geluid van de Allmans. Het geluid werd minder bluesy en meer toegankelijker. In de jaren 1980 en 1981 bracht de band twee albums uit op het Arista label, ‘Reach For The Sky’ en ‘Brothers Of The Road’. Beide album werden door de muziekpers genadeloos afgekraakt.
Met de heruitgave van deze verzamelaar (het origineel verscheen in 1994) kunnen we eens kijken of die kritiek destijds terecht was.

De band bestond in die periode uit Gregg Allman op toetsen en zang, Dickey Betts op gitaar en zang, David Goldflies op bas, Butch Trucks op drums, Dan Toler op gitaar en “Jaimoe” Johnny Lee Johnson op tweede drums. De laatste werd voor de opnames van het ‘Brothers Of The Road’ album ontslagen waarna Mark “Tito” Morris op percussie te horen was. De kritiek op de Arista opnames is ten dele terecht. Geheel onterecht als het over het album ‘Reach For The Sky’ gaat.
Natuurlijk, de nummers zijn minder bluesy dan in de begin periode maar de meeste nummers hebben de tand des tijds prima doorstaan waardoor er nog steeds sprake is van “classic rock”.

Hell & High Water opent deze verzamelaar. Funky southern-rock met een duidelijk gospel gevoel waarin de bluesy strot van Gregg Allman prima past. De gitaarduels van Betts en Toler zijn weer van grote klasse. From The Madness Of The West heeft een duidelijk Dickey Betts stempel. Een prachtige instrumental in de beste “Jessica” traditie met fabulous gitaarwerk. Ook de Dickey Betts rocker I Got A Right To Be Wrong mag er nog steeds zijn. Een stuwend nummer met ingenieuze breaks. Famous Last Words is een vette funky song met een duidelijk Allman stempel. De nummers Mystery Woman en Angeline zijn beiden lichtgewicht, ietwat onbeduidende nummers, die gered worden door het gitaarspel.
Het album ‘Brothers Of The Road’ is weer een heel ander verhaal. Op dit album lijkt het heilige Allman vuur gereduceerd te zijn tot een zielig waakvlammetje. Slechts de funkrocker Leavin’ vlamt nog stevig, vol hartstocht gezongen door Gregg.
De andere nummers zijn povertjes met de totaal nietszeggende nummers Straight From The Heart, Brothers Of The Road en de ballad Never Knew How Much (I Needed You) als absolute dieptepunten.
Een verzamelaar met materiaal uit een minder geslaagde periode van The Allman Brothers Band.

Koester de betere nummers op dit album en vergeet de slechte nummers snel.

Tracklist:
01. Hell & High Water
02. Mystery Woman
03. From The Madness Of The West
04. I Got A Right To Be Wrong
05. Angeline
06. Famous Last Words
07. Brothers Of The Road
08. Leavin’
09. Straight From The Heart
10. The Judgment
11. Never Knew How Much (I Needed You)

Website: The Allman Brothers Band


Ook op Blues Magazine ...