Foto Recensie: The Allman Betts Band - Down To The River

The Allman Betts Band – Down To The River
Format: CD – Digital / Label: BMG Records
Releasedatum: 28 juni 2019

Tekst: Peter Marinus

Het lijkt mij vrij lastig om als zoons van Gregg Allman en Dickey Betts een band te beginnen. Het is namelijk onvermijdelijk dat er dan Allman Brothers Band vergelijkingen gaan komen.

The Allman Betts Band, de band rond Devon Allman en Duane Betts, bevindt zich in deze situatie.

Naast Devon en Duane bestaat de band verder uit Berry Duane Oakley (bas), Johnny Stachela (gitaar), John Ginty (keyboards), R. Scott Bryan (percussie) en John Lum (drums).
Het debuutalbum van the Allman Betts Band laat het geluid van de legendarische Southern rockband in de meeste nummers op een prima wijze herleven. Het lijkt allemaal een vrij logische zaak maar die mannen moeten het toch maar even voor elkaar krijgen om vergelijkingen met hun ouders aan te kunnen.

Zo lang de Southern rock stijl wordt aangehouden is er geen vuiltje aan de lucht. Zo is de opener All Night een prima stevig pompend Southern rocknummer met uiteraard heerlijk gierend gitaarwerk. De stem van Devon Allman klinkt hierin al net zo bluesy als die van zijn vader, Gregg.
Ook Duane Betts klinkt qua zang als zijn vader. Het Allman Brothers Band geluid, a la “Ramblin’ Man”, spettert je tegemoet in Shinin’ waarin ietsjes meer country zit. Het geluid van de eerste albums van the Allman Brothers Band is terug te vinden in het bijna negen minuten lange Autumn Breeze mede door het loom schuifelende ritme en natuurlijk door de gitaarduels. Try is een lome Southern boogie met een soulvol geluid en priemend gitaarwerk en Long Gone klinkt meer als het solowerk van Gregg Allman, dus een mengeling van soul, blues en pop.
Southern Accents is een fraai eerbetoon aan Tom Petty middels een stemmige pianoballad. Zodra the Allman Betts Band ietsjes van het Southern rock pad afdwaalt zakt de kwaliteit van de nummers ook enigszins.
Zo klinkt het wel erg ontspannen Down To The River meer als een soundtrack voor een tropische dag en trekt de band in het semi-akoestische Good Ol’ Days richting vrij lichtvoetige countryrock.

Toch overtuigt dit album mij ruim voldoende om te geloven dat de nalatenschap van The Allman Brothers Band in goede handen terecht is gekomen!

The Allman Betts Band - Down To The River


Tracklist:
01. All Night
02. Shinin’
03. Try
04. Down To The River
05. Autumn Breeze
06. Good Ol’ Days
07. Melodies Are Melodies
08. Southern Accents
09. Long Gone

Website: The Allman Betts Band


Ook op Blues Magazine ...