The Allman Betts Band - Bless Your Heart

The Allman Betts Band – Bless Your Heart
Format: CD – Vinyl – Digitaal / Label: BMG
Release: 28 augustus 2020

Op vrijdag 28 augustus 2020 brengt de Allman Betts Band hun tweede volledige studioalbum uit, getiteld ‘Bless Your Heart’. Opgenomen in de legendarische Muscle Shoals Sound Studio’s volgt ‘Bless Your Heart’ het debuutalbum van The Allman Betts Band uit 2019, ‘Down To The River’ op.  Het album bevat gastbijdragen van Jimmy Hall, Shannon McNally, Art Edmaiston, Susan Marshall en Reba Russell.

Tekst: Nineke Loedeman

Toen The Allman Betts Band in juni 2019 ‘Down to the River’ uitbracht, vertegenwoordigde het debuutalbum niet alleen de eerste keer dat de groep samen een album had opgenomen, maar in feite de eerste keer dat het zevenkoppige ensemble ooit samen had gespeeld. Een uitgebreide tour door de US en niet veel later Europa volgde. Helaas moest de band hun Europese tour vervroegd afsluiten i.v.m. een blindedarmontsteking (en bijbehorende operatie) van Devon Allman.

De band zat niet echt stil in de daaropvolgende periode en rondde in korte tijd een hagelnieuw album af! Nu is daar dus ‘Bless Your Heart’, een album dat gevoed werd door de warme kameraadschap en muzikale intensiteit van dit zevental. In slechts een week tijd namen de mannen een aantal nummers op in de legendarische Muscle Shoals Sound Studio’s, net als de voorganger ‘Down to The River’. Men besloot het album nú uit te brengen en niet te wachten tot er weer getoerd kan worden. Devon: “This is the time for people to fall in love with it, this is the time where people need it…Music is healing, let’s hand out a little medicine…”

Het uit 13 songs bestaande album opent sterk met het door Allman gezongen Pale Horse Rider. Al snel horen we een prachtige verstrengeling van gitaren, in een duel tussen twee goede gitaristen die elkaar uitdagen en aanvullen op alle vlakken. Een mooi opbouwend nummer dat me doet denken aan Neil Young en dat zijn hoogtepunt bereikt in een geweldig refrein en met een zinderende gitaarsolo van Betts.

Carolina Song begint als een rustige bluesrocksong die me de eerste minuten zelfs iets doet denken aan een Tom Petty nummer! Dan volgen de vette (background) vocalen plus dito gitaren en dendert het nummer gestaag door. Puntige gitaarsolo’s wisselen elkaar af en als geheel ligt deze song simpelweg zeer prettig in het gehoor! Vervolgens horen we de saxofoon intro van het pittige King Crawler waarin Betts de zang voor zijn rekening neemt. Gewoon een lekker uptempo nummer waarin een goede tweede stem van Devon. En die saxofoon klanken maken het tot een zeer swingend nummer! Een echte song die uitermate geschikt is om hard uit je speakers te knallen tijdens een lange autorit!

In het zwoele Ashes Of My Lover klinkt Duane’s zalige en ietwat nasale stem verrassend goed en wordt afgewisseld met een onverwacht en erg lekker stukje mondharmonica! De eenvoudige gitaarsolo doet wat het moet doen en geeft net een extra beetje (subtiele) pit. Het zijn de zang en de mondharmonica die het hem doen hier. Wat een heerlijke vibe in dit nummer…Zeker een van mijn favoriete songs.

Hierna wordt vooral de liefhebber van jam bands getrakteerd op Savannah’s Dream, een maar liefst twaalf minuten durend instrumentaal nummer met vlijmscherpe (slide) gitaarsolo’s en dito piano werk. Klassiek Allman Brothers materiaal. Berry Oakley Jr. toont hier een meesterlijk flexibele bassist te zijn die de machtige vibe er fijntjes inbrengt en hierin vooral zijn immense creativiteit kan ontplooien. Een bijzonder sterk nummer!

Het pompende Airboats And Cocaine is pure southern rock ‘n’ roll en net als je je dansschoenen weer hebt uitgetrokken is het tijd voor nóg zo’n nummer wat blijft hangen: het schitterende Southern Rain, waar de heerlijke, zwoele atmosfeer van af druipt. Ook dit bluesnummer wordt weer sterk gezongen door Allman en het waanzinnig opzwepende gitaarwerk wordt gevolgd door een mooi en vooral ingetogen outro…. Heerlijk is de semi-akoestische bluesballad Rivers Run, gezongen door Betts. Een laidback nummer waarin Duane zijn terugkeer naar huis bezingt. Ogen dicht en genieten.

Magnolia Road is als eerste single uitgebracht en werd door de vele fans goed ontvangen. Hoewel door geen van beide heren Betts en Allman geschreven, bevat Magnolia Road een semi-autobiografische tekst. Geschreven door bandmedewerker Stoll Vaughan, die dit nummer schreef over het leven van deze zonen van The Allman Brothers Band’s Gregg Allman en Dickey Betts, roept deze song sterk herinneringen op aan The Band en de Grateful Dead.

Het nummer Should We Ever Part heeft een geweldige energie! Met mooie background vocals, een vleugje Tom Waits er in en weer wordt ons oor getrakteerd op een pittig gitaarduel tussen de heren Allman en Betts. Wie er als winnaar uitkomt? Dat is persoonlijk, dan moet je toch écht zelf dit nummer beluisteren.

Eén van de hoogtepunten is het langzame The Doctors Daughter, gezongen én geschreven door bassist Berry Oakley Jr., met prachtig slide gitaarwerk van Stachela. Wat een wereld gitarist is deze man uit Los Angeles, die overigens zelf ook recentelijk een heel fijne single heeft uitgebracht! Op Much Obliged lijkt Devon in de voetsporen van Johnny Cash te zijn getreden. Met zijn zware, trage baritonstem geeft hij in dit nummer de sfeer van Cash’s countrymuziek uit de jaren 60/70 heerlijk weer.

De laatste song op deze schijf is het rustige Congratulations, waarin de hoofdrol is weggelegd voor het machtig mooie, in honky-tonk stijl pianospel van John Ginty. Het verhaalt over verder gaan in het leven, en is een prachtig nummer om dit verrassende album mee af te sluiten.

‘Bless Your Heart’ is een samenvloeiing van vele invloeden en legt een enorme reikwijdte vast in dertien moderne rocksongs. Van West-Coast via Gulf Coast, Midwest, Chicago, New York’s Big Apple tot aan de moerassen van Florida. Stampend, verzengend, gruizig, opzwepend maar ook indringend en rustig.

Het album is goed geproduceerd, met echt fantastische, zowel elektrische als akoestische gitaarpartijen die elkaar uitstekend aanvullen en versterken. Met een ritmesectie om je vingers bij af te likken en met een stel uitstekende vocalisten die voor een welkome afwisseling zorgen. Hier hebben zeven klasse muzikanten het album van hun leven gemaakt. De band verwerft steeds meer dat heel eigen geluid. Vol smakelijke slide-gitaarpartijen en soepele blueslicks en weliswaar iets minder Southern Rock dan het vorige album. Dit keer heel eclectisch en nog meer toegankelijk. “Ik denk dat we onszelf zeker artistiek hebben uitgedaagd en het spectrum op alle niveaus hebben uitgebreid…” aldus Duane Betts.

Hoe vaker je dit album beluistert, hoe meer het in je bloed gaat zitten. Met ‘Bless Your Heart’ heeft de Allman Betts Band het succes van hun debuutalbum ruimschoots overtroffen en zichzelf muurvast in de Southern Music scene verankerd. Wat een top album!

The Allman Betts Band bestaat uit:
Devon Allman – gitaar, zang
Duane Betts – gitaar, zang
Berry Duane Oakley – bas, zang
Johnny Stachela – gitaar, zang
John Ginty – toetsenborden
R Scott Bryan – percussie, zang
John Lum – drums

Tracks:
01. Pale Horse Rider
02. Carolina Song
03. King Crawler
04. Ashes of My Lover
05. Savannah’s Dream
06. Airboats & Cocaine
07. Southern Rain
08. Rivers Run
09. Magnolia Road
10. Should We Ever Part
11. The Doctor’s Daughter
12. Much Obliged
13. Congratulations

https://www.allmanbettsband.com/
https://www.facebook.com/AllmanBettsBand/

Foto Recensie: The Allman Betts Band - Bless Your Heart


Ook op Blues Magazine ...