The Achievers – Live At The SVA
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 1 maart 2018

Tekst: Peter Marinus

Vraagje…is krachtpatserij qua spel en volume per se noodzakelijk in de bluesrock? Het antwoord, neen, wordt hier geleverd door de Britse band The Achievers. Op hun nieuwe live album laten zij namelijk horen dat je met een intiem maar zeer zeker swingend geluid wel degelijk een zeer prettig bluesrock album kunt afleveren.
De band werd geformeerd rond zanger-gitarist Steve Ferbrache, die jarenlang als busker opereerde en het zelf schopte tot voorprogramma voor Seasick Steve en James Hunter.
Tot hij drummer Aron Atwood en harmonicaspeler Rufus Fry tegen kwam! Dat klikte zo goed dat zij besloten om een band, The Achievers, te beginnen samen met bassisten Chris Axe en Ben Sutherland en gitarist Robert Holmes.
De band speelt een zeer ontspannen soort blues, die bestaat uit ingredienten vanuit de rhythm & blues, soul, gospel, skiffle en zelfs jugband muziek. Namen als Terry Dactyl & The Dinosaurs, Canned Heat, Geraint Watkins en G. Love komen automatisch bovendrijven bij beluistering van dit album.

Het album begint met Come Along, een lome swinger met sompig pompende harmonica en door de samenzang een hoog gospelgehalte. Het blijft loom in Como Blues, dat meer funky klinkt. Intiem swingend met hetzelfde relaxte geluid dat ook altijd aan J.J. Cale hing (denk aan “Call Me The Breeze”). In Your Bed gaat in diezelfde luie funky sfeer verder waarbij de gitaar van Robert Holmes voor de bluesy accenten zorgt, haast Southern rock-achtig. Little Girl begint met een uiterst soulvol, gospelachtig, intro en gaat verder als een zeer prettige funky soulmambo met constante ondersteuning van de warm pompende harmonica. Halverwege gaat het nummer er ineens als boogie vandoor maar keert toch weer bij de mambo terug.
Lovin’ Machine doet aan het oude werk van The Blues Band denken. Een pittig voortrockende blues waarin de harmonica het, samen met de priemende gitaar, uit krijst. In Movement valt het Magic Dick-achtige harmonicawerk in zeer positieve zin op in een Canned Heat-achtige boogie. Run On begint met folky en gospelachtige a capella zang om over te gaan in een soulvolle swingende vblues. Shelter wordt ook verpakt in een gospel-achtige rhythm & blues swinger met country-achtige twanggitaar.
De traditional The Cuckoo, o.a. bekend via Taj Mahal, is een hitpotente luchtige swinger waarna het zonnige Voodoo Workin’ het album afsluit. En dat is dan een cover van de obscure Charles Sheffield uit 1961.
The Achievers leveren een album af vol broeierige intieme rhythm & blues met prima verzorgde zang. Deze band moet in staat zijn om een aantal aangename swingende concerten te verzorgen.


Tracklist:
01. Come Along
02. Como Blues
03. In Your Bed
04. Little Girl
05. Lovin’ Machine
06. Movement
07. Run On
08. Shelter
09. The Cuckoo
10. Voodoo Workin’

Website: The Achievers