The 44’s – Twist The Knife
Format: CD – Digital / Label: Rip Cat Records
Releasedatum: 17 mei 2019

Tekst: Martin van der Velde

De 44’s zijn al lang geen onbekenden meer in het bluescircuit. Deze uit Los Angeles afkomstige band, die sinds 2007 bestaat heeft zich ondertussen definitief gevestigd. In 2010 verschijnt hun in eigen beheer opgenomen debuut album ‘Boogie Disease’, die ze naar verluidt met een budget van 800 dollar hebben gerealiseerd.
Kid Ramos verzorgt de productie van dit album en doet tevens als gitarist en songschrijver een flink duit in het muzikale zakje! Twee jaar later verschijnt ‘Americana‘ en in 2015 de live cd ‘44’s On The 13th‘.
Zanger gitarist Johnny Main, die sinds oprichting aan deze band verbonden is vormt tegenwoordig met Eric Von Herzen (harmonica), die we onlangs nog tegen zijn gekomen als lid van de Atomic Road Kings, Mike Hightower (bas), Gary Ferguson (drums) en good old gitarist Junior Watson de huidige bezetting van de 44’s.
Met deze gloednieuwe line-up is Johnny voor de opnames van ‘Twist The Knife’ de Pot ‘O Gold studio ingedoken om naast de instrumentale openingstrack Cutting Deep, die van eigen hand is een aantal speciaal geselecteerde covers op tape te zetten. Slechts acht tracks bevat de schijf en met een speelduur van nog maar amper drieëndertig minuten zijn we in een mum van tijd door het aangebodene heen.
Messcherpe gitaar klanken die je even aan Albert Collins doet denken domineren de sound van de instrumentaal gespeelde Boogaloo  Cutting Deep, om vervolgens een groovy slepend ritme in te zetten, dat het fundament is Richard Berry’s Sugar You. Op beide tracks is er voor Eriv von Herzen nog een begeleidende rol weggelegd maar daar komt in Chester Burnetts  Howlin’ en Champagne and Reefer van Muddy Waters snel verandering in. Beide nummers wentelen zich in de beste traditie van de authentieke Chicago blues en laat een weergaloze 44’s horen die dit werk als geen ander kunnen neerzetten.
Vuige gitaarklanken bepalen de sfeer in de vlot gespeelde shuffle Too Many Drivers (Lightnin’ Sam Hopkins). Dit in schril contrast met Doyle Bramhall’s Rosie, die met een dreigende spelende groove in het basis akkoord blijft hangen waarover Johnny Main en Eric van Herzen hun stevige solo’s flink kunnen uitspinnen.
Na de slowblues Helsinki (James Harman) besluiten de 44’s met 44’s Shu-e, een track met sterke gelijkenissen met Aron Walkers T-bone Shuffle, waarvan de band de credits overigens wel toeschrijft aan deze Texaanse legende.
Nieuw studio materiaal heeft even op zich laten wachten, er valt niets op aan te merken of het moet de speelduur van het geheel zijn maar dan bied de repeatknop uitkomst en laat je gewoon het half uur met uiterst fijne muziek nogmaals aan je voorbij komen. Top album!


01. Cutting Deep
02. Sugar You
03. Howlin’
04. Champagne and Reefer
05. Too Many Drivers
06. Rosie
07. Helsinki
08. 44’s Shu e

Website: https://nl-nl.facebook.com/The44sBand/


Ook op Blues Magazine ...