The 44 Dealers – Welcome To The Big Fat And Greasy Blues Sound Of The 44 Dealers
Format: CD – Digital / Label: Gaztelupko Hotsak Records
Releasedatum: 22 april 2019

Tekst: Peter Marinus

Soms kan een album vol met ouderwetse bluesshuffles een verademing zijn tussen al het harde bluesrock geweld. En dat is bij dit album van de Spaanse band The 44 Dealers uit Madrid zeker het geval. Niks geen keihard loeiende gitaren maar wel priemend bluesy gitaarwerk, bijgestaan door een huilende, en soms loeiende harmonica.
Het gaat hier niet om een nieuw album maar om een heruitgave van het eerste album van deze Spaanse bluesband uit 2011. Daarna bracht de band nog het album ‘Got A Better Deal?’ uit in 2014 waarna het stil werd rond de band.
Destijds bestond de band uit Juanma Montero (zang, gitaar), Fernando Jiménez (harmonica), Román Mateo (gitaar), Diego de la Torre (bas) en Pascu Monge (drums).

Hun debuutalbum staat vol met lekker luie, ontspannen klinkende blues.

Ze openen met een cover van het Willie Dixon nummer Hidden Charms, dat lekker lui swingt met schroeiend harmonicawerk van Fernando Jiménez. Die cover wordt gevolgd door een cover van het Clarence “Gatemouth” Brown nummer She Walks Right In, dat lekker soepel swingt en waarin de brullende harmonica en priemende gitaar alle aandacht opeisen. I Don’t Play is een broeierig stotende bluesmambo waarin de kermende harmonica weer een belangrijke rol speelt.
Read About My Baby is een luchtig huppelende shuffle met bijtend gitaarwerk en een solide boppende ritmesectie. De band kon ook prima rocken, getuige het uptempo You Don’t Know waarin het gitaarwerk lekker fel klinkt en de harmonica er weer lustig op los huilt.
Het nummer Hound Dog, geschreven door Leiber & Stoller, is natuurlijk bekend door Elvis Presley maar bluesliefhebbers zullen waarschijnlijk de versie van Big Mama Thornton prefereren. De cover van The 44 Dealers is een dreigend bonkende uitvoering met bronstig zoemend gitaarwerk. Please Find My Baby is een iets minder bekend nummer van Elmore James. Een luie stuwende shuffle met vlammende gitaar en pompende harmonica.
Niquelplated heet eigenlijk Nickel Plated en werd geschreven door Freddie King. Uiteraard staat de priemende gitaar in deze instrumental centraal. De shuffle Lonesome swingt heerlijk losjes met prima bijtend gitaarwerk en een wederom loeiende harmonica.
De slowblues Going Home Tomorrow werd door Fats Domino geschreven en werd ook bekend in de uitvoering van Little Richard. De huilende harmonica speelt een voorname rol in deze weemoedige blues, samen met de sfeervolle bluesy gitaar van Román Mateo.

Al met al is deze heruitgave van het debuut van The 44 Dealers een hernieuwde kennismaking met het zeer aangename Spaanse bluesgeluid van deze band.


Tracklist:
01. Hidden Charms
02. She Walks Right In
03. I Don’t Play
04. Read About My Baby
05. You Don’t Know
06. Hound Dog
07. Please Find My Baby
08. Niquelplated
09. Lonesome
10. Going Home Tomorrow

Website: www.facebook.com/44Dealers