Foto Recensie: The 40 Acre Mule - Goodnight & Good Luck

The 40 Acre Mule – Goodnight & Good Luck
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: State Fair Records
Releasedatum: 23 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Als een band zijn album vult met nummers, die zwaar geïnspireerd zijn door rhythm & blues grootheden als Little Richard, Chuck Berry en Bo Diddley word ik al blij! En als dan ook nog eens blijkt dat dit geluid wordt aangevuld met invloeden uit de soul, garagerock a la The New York Dolls/Heartbreakers en ook nog eens kunstzinnige Morphine flarden, loop ik het risico om lyrisch te worden!

En dat is precies wat er met mij gebeurde bij het beluisteren van dit album van de band The 40 Acre Mule uit Dallas. Een band die in 2015 werd opgericht en bestaat uit J. Isaiah Evans (zang, gitaar), Robert Anderson (drums), Tim Cooper (bas), Chris Evettes (baritonsaxofoon) en John Pedigo (gitaar).

Deze band heeft een ongenadig rauw geluid, vol emotie, waarin de baritonsaxofoon van Chris Evetts constant voor Morphine-achtige scheuten zorgt.

Dit is direct te horen in de opener You Better Run. Een rauw “Spoonful” achtig bluesnummer waarin ook de gevaarlijk klinkende zang van J. Isaiah Evans opvalt. Hij klinkt hier als een mix van Van Morrison en David Johansen. Het nummer zit ook vol met smerig knallend gitaarwerk. Het tempo wordt in 16 Days opgeschroefd tot een rauwe swinger waarin de band smeriger en gevaarlijker klinkt dan de oude Stones. Een meedogenloos doorrockend nummer.
In Shake Hands With The Devil wordt de rhythm & blues vermengd met een smerig New York Dolls geluid. En die baritonsaxofoon blijft maar knorren! Een supersmerige Stooges-achtige fuzzbas opent het dreigend pompende Make Up YOur Mind waarin de rhythm & blues weer hand in hand gaat met zowel garagepunk als kunstzinnige Morphine rock.
Er is ook ruimte voor een ballad op dit album maar dan eentje op een geheel eigen wijze. Namelijk een tot op het bot gestripte soulballad, Be With Me, waarbij de essentie, rauwe emotie, volkomen tot zijn recht komt.
The 40 Acre Mule blijkt zelfs funky te kunnen klinken in Somethin’ Next To Nothin’. Dit gebeurt op een duister dreigende wijze in een nummer vol gruizige gitaarriffs uit het Richards/Thunders boekje. I’ll Be Around heeft door de aanwezigheid van conga`s een tropisch randje. Een tropisch randje waarbij de kokosnoten van schrik uit de bomen lazeren door een hoekig pompend garagebluesnummer in de beste New York Dolls traditie. Tijdens het luisteren naar het soulvolle, mid-tempo Hat In Hands moest ik gelijk aan “Moonight Mile” van the Stones denken. In dit nummer vallen de soulvolle zang en de schroeiend harde gitaarsolo vooral op. In de supersmerige boogie Bathroom Walls duiken zelfs Creedence Clearwater Revival invloeden op!
De afsluiter, Josephine, is een stuwend rhythm & bluesnummer dat vol zit met duidelijke verwijzingen naar het oude New Orleans rhythm & blues geluid, maar dan, uiteraard, stukken rauwer!!

Als je je rhythm & blues hard, rauw en intens wilt, is dit album van The 40 Acre Mule een onverbiddelijke aanrader! Wat een band! Wat een album!


Tracklist:
01. You Better Run
02.16 Days
03. Shake Hands With The Devil
04. Make Up Your Mind
05. Be With Me
06. Somethin’ Next To Nothin’
07. I’ll Be Around
08. Hat In Hand
09. Bathroom Walls
10. Josephine

Website: The 40 Acre Mule


Ook op Blues Magazine ...