Foto Recensie: Tennessee Redemption - Tennessee Redemption

Tennessee Redemption – Tennessee Redemption
Format: CD / Label: Endless Blues Records
Releasedatum: 13 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Bij de eerste tonen van het debuutalbum van Tennessee Redemption veer ik direct blij verrast op. Deze band heeft in het openingsnummer Glad To Be namelijk een geluid dat mij doet terugdenken aan The J. Geils Band! Hetzelfde aanstekelijke geluid waarin blues en soul vermengd worden en mét de scheurende harmonica van Brandon Santini, die zich met gemak kan meten met Magic Dick van The J. Geils Band.

Dit mag dan het debuutalbum van de band zijn maar de band heeft al een lange historie met vele soloavonturen en andere bandnamen. De band komt uit Memphis, Tennessee, en bestaat, naast de al genoemde Brandon Santini uit Jeff Jensen (zang, gitaar), Timo Arthur (gitaar, zang), Bill Ruffino (bas, zang) en David Green (drums, zang).

Brandon en Jeff startten in 2011 als Brandon Santini & His Band. In 2013 ging deze band uiteen waarna de heren het solo gingen proberen. In 2017 kwamen ze echter weer bij elkaar als The Santini-Jensen Project en nu dus als Tennessee Redemption.

Het J. Geils geluid is ook flink aanwezig in de lome funky blues We Got A Thing Going On. Een nummer dat drijft op de moddervette bas van Bill Ruffino, de priemende gitaar en de vurig pompende en huilende harmonica. In Souls In The Water gaat de band de soultoer op. Een loom, mid-tempo, nummer met de broeierig kreunende harmonica en een behoorlijk hoog gospelgehalte.
Het geluid van de sfeervolle ballad Back To Tennessee zit tegen het Southern rock geluid van Lynyrd Skynyrd aan. Het statig zwierende Leave My Body wordt voortgestuwd door de roffels van David Green. Er zit een duidelijk Tom Waits geluid in dit nummer met een rauwe rhythm & blues rand door de vurig brullende harmonica en de heftig gierende gitaar.
Over Tom Waits gesproken, diens Come On Up To The House krijgt een zeer verrassende versie, die opent met accapella zang en dan als een zeer lome shuffle verder gaat met een gospelgeluid a la The Staple Singers. See About Me doet met zijn opgewekte soulswing direkt weer aan The J. Geils Band denken. Een nummer waar je automatisch erg vrolijk van wordt. Rauwe funky rhythm & blues is te horen in You Don’t Love Me met romige lome grooves en schroeiend hard harmonicaspel. Die harmonica klinkt nog een tandje rauwer in de felle hoekige cover van Little Walter’s Watch Yourself.
Tennessee Redemption sluit het album op een intieme, akoestische, wijze af met het warme I’m Going To Mexico.

Ik ben zeer blij verrast door dit debuutalbum van Tennessee Redemption en ik hoop dat de leden van de band hun soloactiviteiten nu eens even laten voor wat ze zijn en ze zich focussen op deze uitstekende band!


Tracklist:
01. Glad To Be
02. We Got A Thing Going On
03. Souls In The Water
04. Back To Tennessee
05. Leave My Body
06. See About Me
07. Come On Up To The House
08. You Don’t Love Me
09. Watch Yourself
10. I’m Going To Mexico

Website: Tennessee Redemption


Ook op Blues Magazine ...