Teed Up – Hard Lesson To Learn
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 8 februari 2018

Tekst: Peter Marinus

Ik zal eerst even de bandnaam uitleggen want de term Teed Up zal niet bij iedereen bekend zijn. De term Teed Up staat voor jezelf optutten om uit te gaan. Dat u dat maar even weet!

De ervaring spat van deze Engelse band af. En dat is niet zo vreemd want de band bestaat uit zanger-gitarist Steve Roux, die in 1993 getekend werd door het Pointblank label en daar wat solo albums uit bracht. Verder speelde hij in de bands the White Knuckles Blues Band en de Brass Knuckle Blues Band.
Toetsenist Roy Drury speelde met soulgrootheden als Curtis Mayfield en Edwin Starr en was lid van de band the Producers. Bassist Steve Browning was lid van The Pretty Things en drummer Bernie Fox was te vinden in de bands van Taj Mahal en Eric Bibb en was lid van Savoy Brown. Een ervaren clubje dus en dat is aan dit album zeer zeker af te horen.

De mannen openen hun album met een cover van het Arthur “Big Boy” Crudup nummer That’s Alright Mama, dat uiteraard vooral bekend in de uitvoering van Elvis Presley. Bij Teed Up klinkt dit nummer als een loom funky bluesnummer met soulvol toetsenwerk en broeierige funky gitaar. Halverwege gaat het nummer over in een swingende shuffle met jazzy pianowerk.
In Tell Me duiken haast Meters-achtige funkgrooves op. Het pompende orgel is daar vooral “schuldig” aan. Het orgel staat ook zeer centraal in de soepel swingende shuffle One Kind Word. Het soulverleden van Roy Drury is hier duidelijk hoorbaar.
Take Our Time To Love is een sfeervolle slowblues in de beste Gary Moore traditie waarin uiteraard het harde gitaarwerk van Steve Roux centraal staat. Love Me Like You Used To rockt pittig door met messcherp gitaarwerk en swingende piano. Nog een sfeervolle slowblues in No Other Way. Een ingetogen nummer drijvend op een warm orgelbed waarin Steve Roux een priemende solo aflevert. De New Orleans groove is weer terug in Hard Lesson To Learn waarin Little Feat-achtige invloeden door de blues vermengd worden. Early In The Morning is een bluesnummer, dat vooral in de uitvoering van Eric Clapton bekend is. Hier krijgt het een loom pompende uitvoering waarin Roux de show steelt.
In de afsluiter van het album, de soulvolle shuffle Remind Me That It’s Real, ontstaat door het orgel een gospelgevoel.

Liefhebbers van prima solide blues weten wat ze doen staat…..


Tracklist:
01. That’s Alright Mama
02. Tell Me
03. One Kind Word
04. Take Our Time To Love
05. Love Me Like You Used To
06. No Other Way
07. Hard Lesson To Learn
08. Might Just Be Too Late
09. Early In The Morning
10. Remind Me That It’s Real

Website: Teed Up