Foto Recensie: Ted Hefko And The Thousandaires – Gas Station Guru

Ted Hefko And The Thousandaires – Gas Station Guru
Format: CD – Digital / Label: Onager Records
Releasedatum: 22 maart 2018

Tekst: Ella-Milou Quist

Hoewel opgegroeid in Madison, Wisconsin, verhuisde singer-songwriter Ted Hefko op 18-jarige leeftijd naar New Orleans. Hij schreef al liedjes vanaf de tweede klas en twee jaar daarna startte hij met gitaar spelen. Dat wekte overigens zijn interesse om ook andere instrumenten te leren bespelen. Om zijn kennis van moderne jazz verder uit te diepen op de Universiteit van New Orleans, verkoos hij de saxofoon als eerste instrument om in af te studeren boven zijn gitaar. Die keuze zorgde ervoor dat hij tien jaar lang als freelance saxofonist aan de slag kon in New Orleans en New York. Pas daarna wijdde hij zich weer aan het schrijven van liedjes en aan zijn eerste liefde: de gitaar. Tegen het einde van de jaren negentig toerde hij door Amerika met jazz-jam band Idle Time en opende tussen 1998 en 2001 samen met die band voor onder andere Derek Trucks, The Funky Meters, Leftover Salmon, Leo Neocentelli, Rebirth Brassband en North Mississippi Allstars.
In 2000 debuteerde Idle Time met het album ‘Time Stops’. In 2003 verhuisde Hefko naar New York om daar zijn geluk te proeven als saxofonist en om zijn studie naar moderne jazz verder uit te breiden. Al gauw ontdekte hij dat moderne jazz toch niet zijn grootste passie was en dat New Orleans hem veel meer muzikaliteit gebracht had dan New York ooit voor hem zou doen. Hij werd frontman van verschillende bands en ontwikkelde zich verder als vocalist. Hij dook in traditionele New Orleans liedjes en in Piedmont blues nummers en nam verschillende demo’s op. In 2009 bracht hij zijn eerste soloplaat ‘Egyptland’ uit, met alleen maar eigen geschreven songs. Hij had de smaak te pakken en niet lang daarna volgde ‘If I Walked On Water’ (2011). Na de opnames van zijn derde cd, ‘Distillations Of The Blues’ (2015), in New Orleans verhuisde Hefko weer terug naar zijn geliefde stad.

‘Gas Station Guru’, de nieuwste release van Ted Hefko And The Thousandaires, heeft een echte New Orleans sound, maar dan wel op unieke wijze vertolkt. Hefko heeft er volledig zijn eigen draai aan gegeven en het vertaald naar de tijd van nu. Hij heeft het in een iets moderner jasje gestoken. Het is zijn interpretatie van hoe de muziek uit New Orleans moet klinken. Vandaar dat je niet alleen die specifieke rhythm & blues en jazz sound hoort die de stad al van oudsher uitademt, maar ook vlagen van country, folk, roots en zelfs een beetje cajun.

De New Orleanse singer-songwriter werkt graag samen met veel verschillende muzikanten, dus ook voor deze plaat heeft hij heel wat mensen opgetrommeld voor de opnames. Hierdoor is er een mooi en breed scala aan klanken en kleuren ontstaan. Er is geen bepaald instrument wat de hoofdrol speelt, ieder instrument en dus ieder bandlid en iedere gastmuzikant, krijgt de ruimte die het verdient. Ook de goede open mix van het album draagt hieraan bij en zorgt ervoor dat alles goed te horen is.
Ted speelt naast akoestische gitaar ook klarinet en saxofoon en kan bovendien een aardige noot zingen, al gaat dat soms ook wel eens een klein beetje mis, zoals te horen is op Ride Me Down Easy. Hij heeft een goede soulstem, maar mist nog wel echte doorleefdheid zoals we die kennen van de oude garde.
Dus ook op de drie covers die hij heeft opgenomen, Billy Joe Shaver’s Ride Me Down Easy, Steve Goodman’s City Of New Orleans en een niet zo vaak gehoorde klassieker Ain’t Gonna Give You None O’ My Jellyroll, mis je net dat stukje bezieling.

Daarentegen is ‘Gas Station Guru’ wel een frisse eigentijds versie van New Orleans blues en moderne jazz dat lekker in het gehoor ligt en altijd goed uitkomt.

The Next Train


Tracklist:
01. Two Vices
02. The Roofer
03. Tell Me The Truth
04. Ride Me Down Easy
05. The Next Train
06. Ain’t Gonna Give You None O’ My Jellyroll
07. Ten Dollar Hat
08. Stop Sayin´ Unless
09. City Of New Orleans

Website: Ted Hefko


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.