Tas Cru – Memphis Song
Format: CD – Digital / Label: Subcat Records
Releasedatum: 1 juni 2018

Tekst: Peter Marinus

De meeste singer-songwriters zitten in het muzikale gebied van de folk of country(rock). Slechts enkelen begeven zich op het meer bluesy terrein. Zoals Tas Cru uit New York, die met dit album aan zijn vierde album toe is. Hij werd beïnvloed door de oude countryblues en het geluid van de oude Sun platen. Van dat laatste is op dit album niets terug te horen. Van de bluesinvloeden echter wel.

Het album start met de rocker Heal My Soul. Een nummer met een bluesy geluid, wat mede veroorzaakt wordt door de pompende harmonica. Tas heeft een vrij zacht maar soulvol stemgeluid en wordt op dit, soms gospel-achtige, nummer ondersteund door soulvolle achtergrondzang. Qua stijl zit dit nummer in de buurt van de nummers van Delbert McClinton, wat trouwens voor wel meer nummers op dit album geldt. In Memphis Song zijn duidelijke countryblues invloeden te horen. Een intieme, breekbare ballad met broeierig huilende harmonica en een priemende slidegitaar van Pat Harrington. Fool For The Blues is, in tegenstelling tot de titel, een uptempo swingend soulnummer met bluesy gitaarwerk en met de boodschap “shut up, sing hallelujah”! Het zeer lui groovende Give A Little Up is een funky nummer met huilende bluesharmonica, dat zeer ontspannen tegen J.J. Cale aanleunt.
Het werk van Paul Carrack/Ace lijkt model te hebben gestaan voor het zacht zwevende Daddy Didn’t Give You Much met warm gitaarwerk en een soulvol orgel. Diezelfde invloed is te vinden in Queen Of Hearts. Have A Drink is een losjes swingende shuffle met lekker rockende piano maar ook met iets te zoetgevooisde achtergrondzang. Het is haast onmogelijk om je heupen stil te houden in de funky blues van That Look. Een fel priemende blues met onweerstaanbare luie grooves.
One Eyed Jack lijkt erg veel op “Shakey Ground” van The Temptations/Delbert McClinton, hetgeen dus inhoudt dat we hier met een loom funkend nummer te maken hebben.
Het langzaam deinende Don’t Lie To That Woman wordt gedragen door de elektrische piano en warme akoestische gitaar. De belofte “if you lie to that woman, you won’t live long” geeft dit nummer een bizarre wending.In de pompende opgewekte shuffle Feel So Good  horen we dat Tas zo blij wordt als hij de blues voor ons speelt. En daar kunnen wij ook alleen maar blij van worden! Tot slot heeft Tas nog zo’n luie soulvolle shuffle voor ons in petto, Can’t Get Over Blues.

Tas Cru heeft een heerlijk bluesy album uitgebracht, dat door fans van o.a. Delbert McClinton maar eens beluisterd moet worden.


Tracklist:
01. Heal My Soul
02. Memphis Song
03. Fool For The Blues
04. Give A Little Up
05. Daddy DIdn’t Give You Much
06. Have A Drink
07. That Look
08. One Eyed Jack
09. Queen Of Hearts
10. Don’t Lie To That Woman
11. Feel So Good
12.Can’t Get Over Blues

Website: Tas Cru


Ook op Blues Magazine ...