Tanika Charles – The Gumption
Format: CD – LP / Label: Record Kicks Records
Releasedatum: 10 mei 2019

 Tekst: Peter Marinus

De jaren ’60 soul is een muzieksoort dat waarschijnlijk nooit uit beeld zal verdwijnen. Keer op keer duikt dit soulgeluid op bij nieuwe artiesten. Zoals nu ook op het tweede album van zangeres Tanika Charles uit Toronto, Canada. Haar debuutalbum ‘Soul Run’ sleepte al nominaties voor de Juno Award en de Polaris Music Prize binnen en deze opvolger gaat, naar mijn bescheiden mening, ook de nodige prijzen binnen halen.

Op dit album weet Tanika het 60’s soulgeluid op een prima wijze te vermengen met wat modernere klanken waarbij je richting The Alabama Shakes of een Erykah Badu moet gaan denken. Het album werd geproduceerd door producers DJ Kemo (the Rascalz, Kardinal Offishall), Chin Injeti (DJ Khalil, Eminem) en Daniel Lee (Hooded Fang, Phedra).

Geopend wordt met de ontspannen soulballad Tell Me Something. Een zogeheten “mellow groover” met een zachte bluesy gitaar en onweerstaanbaar groovende drums. Tanika’s stem zit in dit nummer ergens tussen Randy Crawford en Erykah Badu in. Dit is echt zo’n nummer dat op een label als Daptone niet zou misstaan. Going Home is daarna een opzwepend swingend nummer met een sprankelende gitaar en drums die er een Motown beat uit pompoen. Zeer toepasselijk klinkt Tanika hier Diana Ross-achtig.
De Motown beat blijft nog even hangen in het “Going To A Go Go” achtige-Love Overdue. Een super swingend “old style” soulnummer met de frisse stem van Tanika in de hoofdrol. We swingen gewoon verder in de beste Motown traditie in Remember To Remember waarin het “Where Did Our Love Go” (Supremes) gehalte erg hoog is, zonder dat maar enigszins stoort.
Het warm groovende Cool Scorpio trekt qua geluid richting The Alabama Shakes. Een ontzettend soulvol nummer met een sprankelend zomers geluid. Tanika is in vocale topvorm in het romige Dans Les Nuages. Een intiem warm en bovenal soulvol nummer waarin Tanika zich kan meten met Diana Ross of Deniece Williams.
Een bronstig stuwende gitaar verzorgt het ritme in het intieme funky Cadillac Moon, dat een Erykah Badu-achtig geluid heeft. De Motown beat duikt weer op in het stuwende Upside Down. Een nummer met een onstuimig rauw geluid. Daarentegen is First & Last een sprankelend soulnummer met een kristalhelder gitaargeluid en ontzettend funky drums.
Look At Us Now heeft in de verte iets weg van “Tyrone” (Erykah Badu) met zijn lome grooves. Since You Been Gone is een romige, intieme ballad met een ietwat jazzy geluid waardoor een naam als Roberta Flack boven komt drijven.
Tanika’s album wordt op indrukwekkende wijze afgesloten met de breekbare, zeer intieme, ballad Always Restless. Een ballad met een hemels geluid vol zwevend en galmend gitaarwerk.

Tanika Charles bewijst met dit indrukwekkende album dat zij zeer zeker als aanwinst voor de soulmuziek beschouwd mag worden. Dit album is één groot soulfeest!


Tracklist:
01. Tell Me Something
02. Going Home
03. Love Overdue
04. Remember To Remember
05. Cool Scorpio
06. Dans Les Nuages
07. Cadillac Moon
08. Upside Down
09. First & Last
10. Look At Us Now
11. Since You Been Gone
12. Always Restless

Website: Tanika Charles