Tamino – Amir
Format: CD – LP – Digital / Label: Communion Group Ltd.
Releasedatum: 19 oktober 2018

Tekst: Paul Op den Kamp

Prins Tamino uit de opera ‘Die Zauberflote’. Een artiestennaam die de verwachtingen meteen heel hoog maakt. Om te refereren aan het bekendste personage uit het beste werk van Mozart is gedurfd.

Tamino heeft een gemengde Belgische & Egyptische achtergrond. Als zanger timmert bij onze Zuiderburen al enkele jaren aan de weg. Na het winnen van de wedstrijd ‘Het Zesde Metaal’ werd hij ook wel de Vlaamse Jeff Buckley genoemd, een vergelijking die zowel op muziek als uiterlijk kan slaan.
Nu is er zijn eerste album, een mix van hemelse rock met Arabische invloeden. De luisteraar wordt vanaf het eerste nummer gehuld in een warme deken. De sfeer is sensueel en speels. De zanger wordt nadrukkelijk gepitcht als singer-songwriter die kan buigen op een wereldse heritage. En dan is er die gouden stem! Vele octaven die over de muziek heen golft.

Helaas is het niet een heel overtuigend album. Het ontbreekt op de eerste plaats aan opvallend songs. Na het eerste kwartier zijn de sterkte liedjes voor bij gekomen, als muzikaal behang glijdt het album voorbij. De klankkleuren uit Midden Oosten dragen bij aan het weinig onderscheidend karakter, alsof hij er bewust voor koos om zijn begeleiding dicht te plamuren. De warme deken van eerder wordt langzaam wat beklemmend.

Misschien is dit album nu niet meteen een onvervalste klassieker, toch zou ik er niet raak van opkijken als Tamino binnen enkele jaren een meesterwerk uitbrengt. De hoogten die de artiestennaam suggereert komt nog wel.


Tracklist:
01. Habibi
02. Sun May Shine
03. Tummy
04. Chambers
05. So It Goes
06. Indigo Night
07. Cigar
08. Each Time
09. Verses
10. W.O.T.H.
11. Intervals
12. Persephone

Website: Tamino