SYML – In My Body (EP)
Format: CD (EP) / Label: Nettwerk Records – V2 Records
Releasedatum: 12 januari 2018

Tekst: Peter Marinus

Even een waarschuwing vooraf: deze EP zal waarschijnlijk niet voor de meeste bluesliefhebbers weggelegd zijn. Maar als je de muziek van hedendaagse singer-songwriters als Ed Sheeran of Dotan best wel lekker vindt, ga je je zeker vermaken met de tweede EP van SYML.
SYML is de artiesten naam van Brian Fennell uit Issaquah, WA (nabij Seattle). Het is ook een Welsh woord dat “simpel”  betekent.

Simpel is de muziek op deze EP zeker niet. De zes nummers zitten prima in elkaar en vallen allemaal onder de noemer “ballad”.  Atmosferische ballads met flink wat electronics in de begeleiding. Zo vormen zwevende electronica, piano en dromerige achtergrondzang de begeleiding in Body. Een sfeervolle piano ballad waarin het hoge stemgeluid van SYML op valt.

Where’s My Love is de single van de EP en werd door NPO 3 FM al tot Megahit uitgeroepen. Een fluweel zachte pop ballad met tokkelende akoestische gitaar en tikkende electronics. Het breekbare Wildfire bevat stemmige strijkers en hier laat SYML horen wat een enorm vocaal bereik hij heeft. Ghost is een Dotan-achtig mid-tempo nummer met sprankelende piano, lome jazz bas en de nodige electronics.
Verrassend is de cover van Neil Young’s Harvest Moon. Deze uitvoering zal voor de meeste Neil fans wel even wennen zijn want SYML’s versie is vrijwel onherkenbaar, mede door de electronics en samples.
Voor je het weet is de EP al weer aan zijn laatste nummer toe. The War, een trage atmosferische ballad met zoemende electronics.

De muziek van SYML sluit naadloos aan bij de muziek van Ed Sheeran en Dotan. Het zal mij daarom niet verbazen om SYML binnenkort op een festival als Lowlands of zelfs Pinkpop tegen te komen.


Tracklist:
01. Body
02. Where’s My Love
03. Wildfire
04. Ghosts
05. Harvest Moon
06. The War

Website: SYML


Ook op Blues Magazine ...