Foto Recensie: Supersonics - 69 Automobile

Supersonics – 69 Automobile
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: El Toro Records
Releasedatum: 1 juli 2019
Tekst: Peter Marinus

Knallende rock & roll uit Nederland is zo onderhand de normaalste zaak van de wereld! Neem nu de Supersonics uit Eindhoven. Een band, die zeer aanstekelijke nummers schrijft waarin naast de rock & roll en rockabilly ook zo nu en dan rhythm & blues, 60’s beat, zigeunerjazz en hillbilly opduikt.

De kwaliteiten van deze band zijn ook niet zo vreemd als je weet dat de leden van de band zeer ervaren zijn. Zo zat zanger- gitarist Pascal Snijders in Smokey & The Bandits en The Taildraggers, gitarist Jeroen van Delden in Southern Rumble en het Texarkana Trio, bassist John Hofman in The Rumble Rousers en Power Shake en drummer John Rietberg in Smokey & The Bandits en diverse jazzformaties.

De opvolger van hun debuutalbum ‘Close To You‘ uit 2017 klinkt weer zeer gevarieerd.

Zo is in de opener 69 Automobile een mix van rock & roll en rhythm & blues te horen met een Creedence Clearwater Revival-achtig resultaat. In dit nummer hangt ook, met name door de zang, een 60’s beat gevoel. Whistle Into The Wind is een fel pompend rockabilly nummer met knallend gitaarwerk en een onverstoorbaar doorswingende ritmesectie.
Daarna is Telephone een loom boppend rockabilly nummer met zowel priemend als twangend gitaarwerk. Careful What You Wish For heeft een “Marie Marie” (the Blasters) achtige swing waarin lichte country/hillbilly invloeden verwerkt zitten.
Het geluid van The Blasters is ook terug te vinden in de rocker Before The Devil Knows I’m Dead. Een opzwepend nummer met een Dr. Feelgood-achtige energie. De rockabilly in Take Your Ball And Go Home klinkt als een opgevoerde versie van “That’s All Right” met gemeen spetterend gitaarwerk.
Fall From Grace is een gevalletje apart. In dit nummer is het geluid van het Belgische Vaya Con Dios terug te horen. Zigeunerjazz dus aangevuld met wat blueselementen. De loom wiegende rhythm & blues van Sad State Of Affairs zou op het repertoire van The Paladins niet misstaan. In Don’t Mind If You Do worden hillbilly en rock & roll tot een lui swingend nummer verwerkt met sprankelend gitaarwerk.
Natuurlijk ontkom je ook niet aan de invloed van The Stray Cats. No Place Left To Crawl knalt al rockend uit de startblokken en dit stomende nummer met zijn messcherpe gitaarwerk doet aan The Stray Cats denken. Zo ook het dreigend pompende House On Tbe Hill. In Insane Asylum waagt de band zich aan een hoekige rumba, die door toevoeging van wat rock & roll heel bijzonder klinkt, mede door het Hank B. Marvin-achtige gitaarspel.
Het album wordt afgesloten door twee rock & roll swingers, waar je erg vrolijk van wordt, namelijk Everytime Again (Song For You) en The Juice Ain’t Worth The Squeeze.

De Supersonics handhaven zich met hun tweede album zeer overtuigend, en zeer swingend, aan de vaderlandse rock & roll top!

Supersonics - Promo "69 Automobile" New 2019 Album


Tracklist:
01. 69 Automobile
02. Whistle Into The Wind
03. Telephone
04. Careful What You Wish For
05. Take Your Ball And Go Home
06. Fall From Grace
07. Denver
08. Devil In A Black Dress
09. Sad State Of Affairs
10. Don’t Mind If You Do
11. No Place Left To Crawl
12. House On The Hill
13. Before The Devil Knows I’m Dead
14. Insane Asylum
15. Everytime Again (Song For You)
16. The Juice Ain’t Worth The Squeeze

Website: Supersonics


Ook op Blues Magazine ...