Sunfire – Sinners’ Town
Format: CD / Label: Sunfire Music
Releasedatum: 3 augustus 2018

Tekst: Peter Marinus

Voor velen zal dit tweede album van de Nederlandse band Sunfire een eerste kennismaking zijn. En zij zullen op een zeer prettige wijze verrast worden want deze band omschrijft haar muziek als “alternative Western folk”. Ik zou daar dan nog even rock aan vast plakken want er zitten namelijk genoeg rockelementen in de muziek. Die komen hoofdzakelijk van de rauwe elektrische gitaar.

De band roept de sfeer van het Wilde Westen op. Niet alleen door de podiumkleding maar wel degelijk ook door hun muziek.

De fabel van het “goodold” West wordt gelijk in het intro, Tuning In, al ontkracht. In dit gesproken intro wordt een beeld van de West geschetst waarin flink wat zondaars, Outlaws en Desperados rondlopen.
Daarna gaat de band van start met de vurige folk van Soul waarin de fiddle en de elektrische gitaar met elkaar in duet gaan. We hebben hier te maken met rauwe Pogues-achtige folk. Doordat deze is aangelengd met de klanken van de elektrische gitaar onstaat ook een Southern rock-achtig geluid a la The Charlie Daniels Band.
Ze gaan via hetzelfde muzikale recept verder met Jordan. Een nummer met een iets hoger Southern rock gevoel waarin de vlammende fiddle van Sophie de hoofdrol speelt, bijgestaan door een rauw ploegende elektrische gitaar. Bird opent toepasselijk met vogelgeluiden. Het intro voor een sinistere donkere ballad met Satria dit keer op de stemmige Horse Head fiddle (Morin Khuur).
De fiddle van Sophie keert terug in de warm deinende Americana van Woman. In dit nummer zitten elementen uit de muziek van Chris Isaak (die sprankelende elektrische gitaar) en van outlaw country artiesten als Johnny Cash of Waylon Jennings. Satria is in dit nummer in vocale topvorm. Halverwege het nummer zwieren de fiddle en elektrische gitaar er gezamenlijk vandoor om in een Pogues-achtige stijl te eindigen.
Nadat er weer een “sinner” om zeep is geholpen wordt er muzikaal over opgeschept in de stomende staccato folk van Shot. Een nummer in de beste Pogues/Waterboys traditie waarin Sophie haar strijkstok bijna aan gort strijkt. Halverwege is er ook nog ruimte voor een sinistere rustpauze waarna er weer vol tempo geswingd wordt. De banjo wordt erbij gepakt voor het Pogues-achtige swingende Horse. En die banjo speelt een indrukwekkende snelle rol in dit nummer.
Het kon niet missen! Waltz is een naargeestig zwierende wals met een hard brommende bas. De band gaat vervolgens vol in de aanval in Roadburn, dat vol gemene gitaarriffs zit en met een gierende fiddle. Een overweldigend nummer!
The War Is Won is een bluesy semi-akoestische ballad waarin Indianen ritmes en Tom Waits invloeden opduiken. Een uiterst griezelige conducteur nodigt je dan uit voor de Reaper’s Train. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de sfeer in dit nummer rauw en sinister is. Af en toe doet dit nummer aan de meer experimentele kant van Los Lobos denken. In het opwindend swingende Blessed Man gaan de folk en de rock op perfecte wijze samen.
Tot slot zit de band “gezellig” rond het kampvuur voor een haast a capella nummer, Long Road ToCome, dat zeer donker klinkt en waarin de luisteraar terloops ook nog even wordt uitgenodigd om de cd te gaan kopen. Als bonustrack volgt dan nog Bird – Naked Version, dat klinkt alsof het wordt afgespeeld via een ontplofte speaker.

Sunfire komt met een zeer opwindende, rauwe en swingende cd op de proppen. Een cd van internationale klasse!


Tracklist:
01. Tuning In
02. Soul
03. Jordan
04. Bird
05. Woman
06. Shot
07. Horse
08. Waltz
09. Roadburn
10. The War Is Won
11. Reaper’s Train
12. Blessed Man
13. Long Road To Come
14. Bird – Naked Version

Website: Sunfire

Ten tijde van het produceren van het album bestond Sunfire uit:
Satria Karsono: (frontman): Lyrics, Leading vocals, Guitar, Resonator, Banjo, Horse head fiddle (Morin Khuur), Percussion
Sophie Zaaijer: Fiddle, Backing vocals
Berend de Vries: Electrical Guitar, Backing vocals
Michel Beeckman: Bass Guitar, Backing vocals
Sound engineering:
Berend de Vries
Fieke van den Hurk (recording, playing shakers and mixing Jordan. Recording Bird & Woman)


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.