Sugar Queen & The Straight Blues Band – Live
Format: CD – Digital / Label: Sugar Queen Blues
Releasedatum: 15 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

Ik was verleden jaar behoorlijk enthousiast over het album ‘340 Blues’ van Sugar Queen & The Straight Blues Band. Een band, geformeerd rond zangeres Michele Denise, beter bekend als Sugar Queen. Zij is afkomstig uit de USA maar verblijft al jaren in ons land. Haar band bestaat uit Nederlandse en Belgische muzikanten namelijk Erwin Huigen (bas), Andy Aerts (gitaar), Jean Raven (gitaar) en Thierry Stievenart (drums).
En ik ben nog steeds enthousiast, zo niet enthousiaster, na het beluisteren van hun nieuwe album, dat begin dit jaar is opgenomen in evenementencafé Listwaar in het Belgische Oud-Heverlee. Op dit album worden namelijk op een perfecte wijze het enthousiasme én de emotie van de band gevangen.

Er staat een drietal nummers van hun debuut op dit album. Give Sugar blijkt een perfecte opener van een concert te zijn. Een opgewekt swingende shuffle waarin Sugar als vanouds straalt met haar soulvolle stem. De beide gitaristen van de band leveren een zeer overtuigende solo af.
Ook de slowblues Wanna Take My Man komt van het debuut. Het diepe bluesy stemgeluid van Sugar steelt hier de show en er is ook ruimte voor een bijtende gitaarsolo. Big Mama Told Me is een broeierig voortkruipende shuffle met zowel bluesy als jazzy gitaarlicks. Sugar’s jazzy bluesstem past perfekt in dit ontspannen nummer. Bullock Blues is een stevig groovend funkbluesnummer, die een funky Bo Diddley beat als stevige fundering heeft. The Straight Blues Band toont hier aan een hecht groovende band te zijn.
Ook in de pompende shuffle Twos And Fews is de band als een hecht pompende eenheid te horen met uiteraard genoeg ruimte voor priemende gitaarsoli. Nothing’s Gonna Hold Me Back is een pracht van bluesy soulballad. Je kunt hier gerust van een deep soul nummer spreken met schitterende krachtige soulzang en hemels zwevend gitaarwerk.
Daarna dendert de boogie Travelling Man losje voorbij. De soepel swngende shuffle I Can’t Wait komt ook van het debuutalbum en steunt op een onweerstaanbaar pompende bas waardoor beide gitaristen weer alle ruimte krijgen voor hun soli. De heerlijk funkende blues Big Leg Girl moet toch in staat zijn om elke zaal in een dansende massa te veranderen.
Dat geldt ook voor de afsluiter van het album, Hold Your Drank. Een “how how how” boogie, die gemeen voort rockt.

Dit album toont op een prima wijze aan wat de kracht van deze band is, namelijk blues die kan swingen maar die ook diep emotioneel kan zijn. Ik kan na beluistering van dit album alleen nog maar uitbrengen “Take me in your arms and sugar me, mama”!!!


Tracklist:
01. Give Sugar
02. Wanna Take My Man
03. Big Mama Told Me
04. Bullock Bues
05. Twos And Fews
06. Nothing’s GHonna Hold Me Back
07. Travelling Man
08. I Can’t Wait
09. Big Leg Girl
10. Hold Your Drank

Website: Sugar Queen & The Straight Blues Band


Ook op Blues Magazine ...