Sugar Queen & The Straight Blues Band – 340 Blues
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Releasedatum: 7 januari 2018

Tekst: Peter Marinus

Dit album is het resultaat van een samenwerking tussen muzikanten uit de USA, België en Nederland. Het gaat hier om de debuut CD van Sugar Queen & The Straight Blues Band. Sugar Queen is de bijnaam van de Amerikaanse zangeres Michele Denise. Uiteraard begon zij haar muzikale loopbaan ook in de kerk om daarna in verschillende gospel koren op te duiken.
Daarna richtte zij de bluesband Deuces Wild op en toerde daarmee door China en Maleisië.
Nu heeft zij zich in ons land gevestigd en laat zij zich begeleiden door de Belgisch-Nederlandse Straight Blues Band, die bestaat uit bassist Ronald Burssens, gitaristen Andy Aerts en Jean Raven, drummer Thierry Stievenart en Wim Heirbaut op de mondharmonica.
Aan alles op dit album is te horen dat hier om zeer ervaren muzikanten gaat. De stem van de Sugar Queen is soulvol en bij vlagen jazzy en deed mij nog het meest aan Mavis Staples denken.

De sfeer op dit album is zeer relaxed. Dat is gelijk al te horen in de shuffle Crab Boil Shuffle waarin gast Wim Degeest een brandende harmonica solo aflevert. De funky shuffle Give Sugar swingt als even soepel. Bassist Ronald Burssens gaat op een subtiele wijze zo’n beetje de hele hals van zijn bas af. Door de gitaarsolo komt er ook nog een jazzy sfeer in dit nummer, dat helemaal op smaak wordt gebracht door de scheurende harmonica. De slowblues Wanna Take My Man zit muzikaal ergens tussen Koko Taylor en Mavis Staples in. Heerlijk soulvol dus!
De funky blues 15 Dollars wordt op een heerlijk ontspannen wijze uitgevoerd waardoor de soulvolle zang prima uit komt. Dezelfde ontspannen sfeer blijft nog even hangen in de shuffle Hey Guys.
Gast Dirk Dekenne excelleert op zijn akoestische slide in Handfast Love. Een shuffle met een laidback JJ Cale gevoel. Ook Wim Degeest is wederom te horen met zijn pompende harmonica. By The Law is een tegen de Chicago blues aan leunende slowblues, die veel weg heeft van T-Bone Walker’s “Cold Cold Feeling”. Sugar Queen Blues Groove is een nummer dat precies geeft wat de titel belooft, namelijk een lekker funky wah wah blues nummer.
Het album wordt afgesloten door I Miss You, een nummer dat aan de early 60’s meidenpop van The Shirelles doet denken (Will You Still Love Me Tomorrow).

Sugar Queen en haar band levert met dit debuut een zeer aangenaam bluesalbum af waar de ervaring vanaf druipt.


Tracklist:
01. Crab Boil Shuffle
02. Give Sugar
03. Wanna Take My Man
04. 15 Dollars
05. Hey Guys
06. Handfast Love
07. By The Law
08. Moonshine Bill
09. I Can’t Wait
10. Sugar Queen Blues Groove
11. I Miss You

Website: Sugar Queen & The Straight Blues Band

Te zien en te horen:
17 februari: Bluesfestival Delft – Delft
25 februari: Cafe De Amer – Amen
10 maart: Roof Full Of Blues – Leerdam
22 april: Bluesclub XXL/De Patio – Wageningen