sugar-boy-sinners-all-you-can-eat

Sugar Boy and the Sinners – All You Can Eat!
Label / Releasedatum: Eigen beheer / 7 februari 2014

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Patrick Struijker Boudier (http://twitter.com/p_okee)

Het duurde even, maar ruim 3 jaar na hun oprichting verschijnt vandaag dan eindelijk de debuutplaat van Sugar Boy and the Sinners All You Can Eat! Wie erbij wil zijn vanavond in Paradiso heeft pech: de releaseparty is stijf uitverkocht. Een uiting van de populariteit van de band die pas in januari 2011 hun eerste gig speelde in de huidige samenstelling.

Sugar Boy and the Sinners bestaat uit Boy Vielvoije (zang, mondharmonica), Frankie Duindam (drums), Ronnie Guérin (gitaar) en Vinnie Guérin (double bass). In de prijzenkast inmiddels verschillende Awards en wie weet komen daar aanstaande zondag tijdens de Dutch Blues Awards nog een paar bij, aangezien de band verschillende nominaties op zak heeft.

Is de debuutplaat het wachten waard geweest? Ja. De afgelopen jaren heeft Sugar Boy gebruikt om op elkaar ingespeeld te raken tijdens talloze optredens en eventuele eigen nummers voor een plaat (live) te verfijnen. Dat hoor je terug, want de nummers zijn ‘af’. Zoals Boy en Ronnie het zelf zeiden tijdens een interview dat ik met ze had: ‘Achteraf gezien is de timing perfect. Afgelopen zomer zijn we tot het uiterste gekomen wat mogelijk is zonder cd. Deze nummers hadden we zo ook niet eerder kunnen maken. Het is ons wel vaker gevraagd of we een cd hadden en daar hebben we destijds ook over nagedacht, maar toch niet gedaan. Dan krijg je een cd met voor de helft covers en voor de helft eigen werk en dat wilden we niet.’

Hulde dus dat ze gekozen hebben voor uitsluitend eigen werk en covers (en publiekslievelingen) als No More Doggin’, You Were Wrong en Ride With Me achterwege hebben gelaten op de plaat. Mede met dank aan producer Mischa den Haring (o.a. T-99, Cuban Heel, The Rhythm Chiefs) zijn de nummers geen breed uitgesponnen versies geworden zoals we van de band live gewend zijn, maar korte en krachtige songs. Het uitsluitend eigen werk wil niet zeggen dat er geen muzikale invloeden van andere bands/muzikanten doordruppelen op de plaat. Who’s Hurting lijkt bijvoorbeeld sterk op Raining in My Heart met een vleugje Honest I Do, High Roller echoot het werk van The Red Devils en in It Won’t Be Long klinkt The Fabulous Thunderbirds door.

Maakt het uit? Nee. Sterker nog: ik zou het vreemd hebben gevonden als er geen invloeden te horen zouden zijn. Het geeft aan dat de band middenin de bluesgeschiedenis staat. Daarentegen is het niet uitsluitend pure blues wat te horen is. Yes I Know en She tricked Me hebben een zwoele rhumba-beat, terwijl Later That Night er een flinke portie funk in gooit. Zoals de band het zelf zegt is het geen gitaarplaat geworden, net zo min als het een mondharmonicaplaat is geworden.

Wat het dan wel is, is een sterk en volwassen debuut met stampende-voetjes-van-de-vloer songs als Split Second, Till We Drop en Third Round Of Gin (1st single), de al eerder genoemde en erg fijne nummers en slowblues als If I Had Money en Who’s Hurtin’. Dat wordt ongetwijfeld een feestje vanavond met de releaseparty. Kan niet wachten.

1. Third Round Of Gin
2. Yes I Know
3. It Won’t Be Long
4. End Of Time
5. Bad Habits
6. Stop The Fussin’
7. High Roller
8. Later That Night
9. She Tricked Me
10. Split Second
11. If I Had Money
12. Till We Drop
13. Who’s Hurtin’

Website: www.sugarboyandthesinners.com
Het gehele album is te beluisteren via de Radio 6 Luisterpaal, zie http://bit.ly/1d25ySc


Ook op Blues Magazine ...