Sue Foley – The Ice Queen
Format: CD / Label: Dixie Frog- Stony Plain Records
Releasedatum
: 2 maart 2018

Tekst: Peter Marinus

We hebben er zes jaar op moeten wachten maar ze is weer terug!! Ik heb het dan over de roodharige blues furie Sue Foley. Haar laatste album was een duo album samen met Peter Karp maar nu bewijst zij met haar nieuwste soloalbum, dat zij nog steeds tot de top van de bluesrock behoort.
Op haar album wordt zij bijgestaan door muzikanten als Chris Layton (drums), George Rains (drums), Derek O’Brien (gitaar), Chris Maresh (bas), Billy Horton (bas) en de Texas Horns. En niet te vergeten de speciale gasten Jimmie Vaughan, Billy Gibbons en Charlie Sexton.

Die laatste is gelijk al te horen in het openingsnummer Come To Me. Een nummer, dat drijft op een funky Bo Diddley beat. Loom swingend met de zwoele stem van Sue in de hoofdrol en haar felle gitaarwerk. Sue bewijst dat zij nog steeds een beest van een gitariste is. 81 is een midtempo soulvolle blues met lekker orgelwerk en brandend gitaarwerk.
Run is een spetterende rocker met een groot rockabilly gevoel. Onbehouwen rockend in de beste Fabulous Thunderbirds en Paladins traditie. Met een spervuur aan snijdende riffs. Hoewel het The Ice Queen heet bewijst Sue met deze ballad juist het tegenovergestelde. Het is namelijk een zeer broeierig nummer met emotionele zang en prima priemend gitaarwerk. Dit nummer zal de meest koelere onder ons nog kunnen ontdooien. In The Lucky Ones is Jimmie Vaughan te gast als zanger en natuurlijk als gitarist. Deze feestelijk swingende shuffle heeft een hoog “Midnight Special” gehalte. Van de funky shuffe Gaslight heb ik weer wat opgestoken. “The man I love is giving me the gaslight”. Dat is dus volgens Sue weer een nieuwe manier om te zeggen dat je op een positieve manier jeuk van iemand krijgt. Ik kreeg in elk geval het “gaslight” van dit vrolijke nummer mede door Sue’s bijtende gitaar.
In Fool’s Gold pik je de ZZ bromstem van Billy Gibbons er gelijk uit. Samen met de felle zang van Sue vormt hij hier een lekker stel in een vette shuffle. De Texas Horns zorgen in If I Have Forsaken voor een weldadig, haast New Orleans-achtig, bigband geluid. Een heerlijk luie jazzy shuffle met zwoele zang van Sue.
Send Me To The ‘Lectric Chair is bekend van Bessie Smith (en diverse covers) en blijft een wrang nummer. Een vrolijke shuffle waarin de hoofdpersoon de rechter haast in een “joepie” stemming smeekt om haar naar de elektrische stoel te sturen. Een vreemd, rauw maar ook heerlijk nummer. Tot slot gaat Sue op de laatste drie nummers van het album over op de akoestische gitaar.
Death Of A Dream verraadt de Django Reinhardt invloeden van Sue in een zwoele nachtclub ballad en in The Dance onstaat een soort “Flamencoblues”waarin Sue als Spaanse peper aantreedt op de akoestische gitaar.
En hoe kan je het album nu beter afsluiten dan met de akoestische country blues van Cannonball Blues.

Goed dat ze weer terug is. Sue Foley heeft haar positie in de hoogste bluesrock regionen weer ingenomen.


Tracklist:
01. Come To Me
02. 81
03. Run
04. The Ice Queen
05. The Lucky Ones
06. Gaslight
07. Fool’s Gold
08. If I Have Forsaken
09. Send Me To The ‘Lectric Chair
10. Death Of A Dream
11. The Dance
12. Cannonball Blues

Line up:
Sue Foley: Zang en gitaar.
Charlie Sexton: Zang en slide op #1 en 2
Chris Maresh: Fender bass op #1 upright bass op #6,10
Chris Layton: drums op #1,7
Kyle Thompson: maracas op #1, tambourine op #6
Mike Flanigin: orgel op #2,5,6,7,8,9
Johnny Bradley: upright bas op #3,8,9
George Rains: drums op #3,4,8,9
Billy Horton: upright bass op #4
Jimmy Vaughan: Zang en gitaar op #5, gitaar op #8
Ephraim Owens: trompet op #6
Elias Haslager: tenor sax op #6
JJ Johnson: drums op #6,10
Billy F Gibbons: Zang, mondharmonica en gitaar op#7
Derek O’Brien: gitaar op #9
The Texas Horns op #8
Al Gomez: trompet
Jimmy Shortell: trompet
Randy Zimmerman: trombone
Mark ‘Kaz’ Kazanoff: tenor sax
John Mills: bariton saxofoon en arrangementen

Website: Sue Foley

Tour:
03 juni: De Bosuil, Weert


Ook op Blues Magazine ...