stevie-nimmo-sky-wont-fall

Stevie Nimmo – Sky Won’t Fall
Format: CD / Label: Manhaton Records
Releasedatum: 4 maart 2016

Tekst: Nineke Loedeman

Vijf jaar na zijn akoestische debuutalbum ‘The Wynds Of Life’, brengt de Schotse gitarist Stevie Nimmo zijn vervolgalbum ‘Sky Won’t Fall’ uit. Dit is zijn tweede soloalbum, maar de robuuste singer-songwriter brengt al veel langer platen uit. Samen met broer Alan vormt hij ook de formatie The Nimmo Brothers, een van Schotlands beste rockbluesacts van dit moment.

De albumtitel verwijst naar een stukje tekst in de lekkere rockopener Chains Of Hope, een song over de vluchtige en asociale samenleving waarin we ons tegenwoordig bevinden. Waarin elkaar afkraken normaal gevonden wordt en we ons begraven in onze mobiele telefoons en IPads. Op dit album vinden we overwegend (blues)rock- en popsongs en enkele americana/country songs. Het rocky Roll The Dice Again wordt gezongen met die soulvolle stem, voortgestuwd door een pompende ritmesectie en afgemaakt met een messcherpe gitaarsolo. Ook Still Hungry valt in diezelfde categorie van krachtige rocksongs. Met Walk The Thin Line gaat Stevie terug naar zijn favoriete genre, country. Een hele fijne song met dat kenmerkende pedalsteelguitar geluid. Met deze song blijft hij dichtbij het gevoel van zijn eerste album ‘Wynds Of Life‘.

Stevie heeft een van de machtigste bluesstrotten die er zijn en zijn stem is uitermate geschikt voor een echte slowblues als Running On Back To You, wellicht mijn meest favoriete nummer van het Stevie Nimmo Trio en dus ook van deze schijf. Het nummer heeft een heerlijk traag tempo die maar voortduurt, een stem die je tot in het diepst van je ziel raakt en wordt aangevuld met vlijmscherp gitaarwerk. Stevie bewijst keer op keer wat een begenadigd gitarist hij wel niet is. De enige cover op dit album is Gambler’s Roll, de Allman Brothers Band klassieker. Subliem door Stevie gezongen en met subtiel gitaarwerk.

Als afsluiter van dit album heeft Stevie gekozen voor het akoestische Love You More Tonight, een liedje dat uitblinkt in oprechte emotie en eenvoud. Een pakkende tekst gezongen door een stem die je kippenvel bezorgt. Iedere ademteug en iedere aanslag op de gitaar is te horen. Zó mooi gedaan.

Het album geeft een goed beeld weer van Stevie’s uitstekende muzikale kwaliteiten op het gebied van liedjesschrijven, gitaarspelen en zang. Het streven om een zo breed mogelijk spectrum van stijlen als rock, blues, country en akoestisch weer te geven is uitstekend gelukt. Tien nummers, enkelen reeds bekend van zijn live-optredens, enkelen nieuw. Sublieme gitaarriffs en intense vocalen. Daarnaast benadert het album het ‘live’ gevoel van een optreden van het Stevie Nimmo Trio. Het trio bestaat naast Stevie uit Mat Beable op bas en Craig Bacon op drums. Verder speelt Lloyd Maines op pedalsteelgitaar mee op het nummer Walk The Line. Het album is sterk geproduceerd door King King drummer Wayne Proctor.

Het is een goed idee van Stevie geweest om geen songteksten in het hoesje op te nemen maar daarentegen een korte toelichting geven over het hoe en waarom een nummer tot stand is gekomen. Absolute aanrader dit album.

Tracklist:
01. Chains Of Hope
02. Roll The Dice Again
03. Change
04. Running On Back To You
05. Walk The Thin Line
06. I’ll Pray For You
07. Still Hungry
08. Gambler’s Roll
09. Lovin’ Might Do Us Good
10. Love You More Tonight

Lees hier het interview met Stevie over ‘Sky Won’t Fall’. 


Ook op Blues Magazine ...