Steven Troch

Steven Troch – Nice ‘n’ Greasy
Label: Sing My Title / N.E.W.S.
Releasedatum: 22 januari 2016

Tekst: Paul Scholman

Steven Troch, frontman van Fried Bourbon, die met regelmaat hier in Nederland te bewonderen is geweest heeft zijn eerste soloproject afgeleverd met ‘Nice ‘n’ Greasy’. De plaat is rond de kerstdagen “ondergesneeuwd” ondanks de 10 à 11 graden buiten temperatuur. Het leek mij geen goed plan om deze cd te onthouden van commentaar. Steven werd aan het eind van zijn tienerjaren besmet met het bluesvirus en nu, begin veertig, is hij nog steeds niet genezen verklaard, gelukkig.

Het begeleidende persbericht luidt als volgt: Zanger en harmonicaspeler Steven Troch draait al sinds 1994 mee in het bluescircuit van de lage landen. Zo was hij jarenlang de frontman van de Belgische bluesformatie Fried Bourbon en blaast hij zich het laatste jaar in de schijnwerpers als begeleider van blues troubadour Tiny Legs Tim. In januari 2016 verschijnt zijn eerste solo-album ‘Nice ‘n’ Greasy’ met daarop enkel zelf geschreven nummers. Voor de opnames trok Steven naar de vermaarde Greaseland Studios in Californië waar hij een schare topmuzikanten rond zich verzamelde die allemaal behoren tot de crème van de huidige bluesscene.

De albummuzikanten zijn: Steven Troch: vocals & Hohner Harmonicas; Rusty Zinn: guitar & backing vocals; Bob Welsh: guitar, bass & keys; June Core: drums, percussions, percussion & backing vocals; Kid Andersen: upright and electric bass & backing vocals; Lisa Leuschner Andersen: backing vocals (*6).
Steven Troch Band on the road: Steven Troch: vocals & bluesharp; Liesbeth Sprangers: bass; Little ‘Steve’ Van Der Nat: guitar; King Berik: drums.
Het album werd afgerond in één opnamesessie onder leiding van gitarist/producer Kid Andersen, gitarist bij Rick Estrin & The Nightcats. Op het album hoor je aanstekelijke shuffles die worden afgewisseld met rauwe bluesstompers en swingende grooves. Alle nummers drijven op de spontane muzikaliteit van de spelers en zetten meteen aan tot heupwiegen en vingerknippen. Of om te spreken met de woorden van Mark Hummel : “ I hope you listeners hear what we West Coasters hear in this cd and original Belgian talent, Steven Troch!”
Bluesman Charley Patton zong er al over in de jaren twintig van vorige eeuw : “ I wake up every mornin’ with the jinx all around my bed “ Periodes van ongeluk, alles loopt fout, is het gewoon pech of is er een vreemde kracht aan het werk? Is het een soort van voodoo, of zit het toch gewoon allemaal in je hoofd?

Aan de slag dan maar en luisteren naar deze “Belgische plaat”. Bij de eerste draaibeurt valt meteen de veelzijdigheid van de plaat op. Er is eigenlijk geen nummer gelijk aan zijn voorganger(s). Ik heb de plaat eigenlijk het hele weekend in de speler gehad, hard en zacht gedraaid, maar nergens slaat de verveling toe. Dat zegt mij genoeg over een cd. Met regelmaat heb ik cd’s dat ik denk “kom jij er maar uit, volgende patiënt”. Er zit slowblues in. Up-tempo meteen al bij de opener Extra Extra en het reggaenummer The Jinx Is on Me. Countryinvloeden met Footsteps Of My Dad, voor elk wat wils. Het gaat van een zwoel sfeertje naar swing en up-tempo.
Troch bespeeld op veelzijdige en ook originele wijze zijn mondharp en dat maakt dit album dan ook tot een uitzonderlijke plaat naar mijn mening. De originaliteit is van hoog niveau, en daar kunnen veel bands een voorbeeld aan nemen. Tevens is Steven een uitstekend zanger, en eigenlijk ook songwriter, maar dat wordt bijna nooit aan blues gekoppeld en in het kader van betuttelende Hollandse hokjesgeest ga ik dat ook maar niet doen. Over zingen gesproken, er staan ook een aantal instrumentale nummers op ‘Nice ‘n’ Greacy’: Grease Me Up, Alligator Fryolator en afsluiter van de plaat Rainin’ Outdoors laat Steven aan de hand van deze uitstekende gelegenheidsband op uitstekende en ingetogen wijze horen wat hij in zijn mars heeft. 2016 Is nog maar pas begonnen, maar deze plaat komt hoog in de internationale blueslijstjes terecht. Ik ben niet van lijstjes, maar je moet ergens beginnen…

The Jinx Is On Me - Steven Troch

Tracks:
01. Extra Extra
02. Been Lookin’
03. Grease Me Up
04. The Jinx Is On Me
05. Footsteps Of My Dad
06. Slow
07. Alligator Fryolator
08. Saturday Night
09. Wanna Sleep
10. La Perla
11. Loose Your Head
12. Rainin’ Outdoors

Website: Steven Troch

Alligator Fryolator - Steven Troch

 


Ook op Blues Magazine ...