Steven Troch Band – Rhymes For Mellow Minds
Format: CD / Label: Sing My Title
Releasedatum: 3 maart 2018

Tekst: Walter Vanheuckelom
In samenwerking met Concert Monkey (http://www.concertmonkey.be/)

Het gaat zeer hard voor harpslinger Steven Troch sinds hij zijn debuut cd op het publiek losliet. Hij draait al sinds 1994 mee in het bluescircuit van de lage landen. Zo speelde hij jaren bij Fried Bourbon en stond hij onder andere op het podium met Charlie Musslewhite, Kid Andersen, Johnny Moeller, Mr. Sipp, John Primer, James Harman, Roland, Bill Sheffield, Rick Estrin en Gene Taylor. Hij won de prestigieuze internationale wedstrijden King Of Swing en King of Chromatic Blues Harmonica. Zijn jarenlange ervaring resulteerde in zijn solo debuut ‘Nice ‘n’ Greasy’, dat hij opnam in de Amerika. Zijn nieuwe groep, simpelweg Steven Troch Band, combineert vakmanschap met pure bezieling en brengt een eigenzinnige kruisbestuiving van blues en rootsstijlen. De formatie bestaat uit Belgische en Nederlandse topmuzikanten die samen een dijk van een sound neerzetten. De sound van Steven Troch Band is smeuïg, intens, authentiek en rijk aan diversiteit. Op 2 maart verscheen het nieuwe album ‘Rhymes For Mellow Minds’, met daarop dertien songs die allemaal door Steven Troch geschreven zijn.

Het album ‘Rhymes For Mellow Minds’ opent met het erg aanstekelige ritme van The Short End, met een uitstekende Steve van der Nat die fijne en pittige gitaar riffjes uit zijn gitaar weet te toveren. Bassiste Liesbeth Sprangers en drummer King Berik Heirman zorgen voor de erg knappe groove in deze uitstekende opener en frontman Steven Troch helpt ‘The Short End’ op een erg knappe wijze afsluiten met de mondharmonica. Zojuist sloot Steven The Short End nog af, in het volgende Bad Taste is hij vanaf de eerste noot heel sterk en uitdrukkelijk aanwezig met zijn kleine blaas instrument. Hier wordt meteen ook al de titel van het album duidelijk, namelijk dat de ritmes heel belangrijk zijn op ‘Rhymes For Mellow Minds’. In deze Bad Taste, dat gaat over een vrouw met slechte smaak, weet Steven Latijnse Mambo ritmes te combineren met Oosterse ritmes. King Berik levert op zijn marimba en percussie een heel sterke prestatie. De erg dansbare instrumentale rocker Going To Dagobah is harpvirtuoos Steven Troch op het lijf geschreven. Na een valse start wordt het nummer hernomen en vanaf dan is het drie minuten genieten van het sterke blaas en zuigwerk van Steven. Liesbeth Sprangers op bas en King Berik Heirman op drums zorgen voor de heerlijke swingende groove. In het laatste gedeelte verandert deze vloeiende rocker met een uitstekende overgang even in een exotisch rumba getint ritme. We krijgen weer een heel ander ritme en stijl in het barrelhouse piano gedreven Troubled One. Bruce James is de gastmuzikant op de piano in deze mix van jazz en blues, waarin ook Steven weer op een erg aangename wijze weet te imponeren op de mondharmonica. Een nummer dat zeker voor ambiance zal zorgen tijdens de live concerten is het country nummer Long Long Beard. Dit vrolijke nummer zal zeker voor dansende en meezingende mensen zorgen.

De mensen die graag dansen kunnen zich na Long Long Beard nogmaals uitleven op het swingende West Coast nummer White Line Express. All Aboard als Steven Troch met zijn mondharmonica de stoomfluit van de White Line Express doet fluiten. De ritmesectie met Liesbeth en King Berik zorgen er met hun stuwende groove voor dat de trein voldoende snelheid haalt. Steven op mondharmonica en Steve op gitaar kleuren met pittige riffjes de sound van dit heerlijk swingende nummer.
Gastmuzikanten David Loos op tenor sax en Nicolas Talbot op bariton sax zorgen voor een nog rijkere sound. Bird Stevens zorgt voor het handengeklap en de ijzingwekkende gezangen in de instrumentale worksong Rabbit Foo Trail. Ook in deze mix van gospel en blues, die ons doet terugdenken aan de slavernij, krijgen we weer een heel ander ritme voorgeschoteld. Nogmaals bewijst Steven Troch zijn klasse als mondharmonica virtuoos in dit instrumentale Rabbit Foot Trail. We worden bijna honderd jaar terug in de tijd geslingerd met het jazzy, swingende 15 Minutes, dat heel wat humor bevat. Het meest rauwe nummer op ‘Rhymes For Mellow Minds’ is het opwindende en onheilspellende Vertigo. Het dwingende slagwerk van Heirman en de knappe diepe baslijn van Liesbeth Sprangers rollen de rode loper uit voor Steven, Steve en gastmuzikant en producer JB Biesmans. King Berick begint Vertigo solo op de drums en even later komt JB Bliesmans hem vergezellen op de saxofoon. Eenmaal Steven Troch begint te zingen bloeit Vertigo helemaal open. Little Steve van der Nat tovert met knap vingerwerk een uitstekende solo uit zijn gitaar en Steven Troch weet met psychedelisch mondharmonica werk te bekoren. Natuurlijk mag er geen ballade ontbreken op een blues album en dat komt er ook met Bedroom Eyes. In deze bluesy lovesong verklaart Steven Troch zijn liefde aan zijn geliefde met mooie woorden en fantastische mondharmonica klanken.

Rain Rain is een vloeiend feel good nummer, dat we gerust kunnen categoriseren in het vakje Americana. Afsluiten doet de Steven Troch Band met het schitterende blues nummer Walk Away, waarin de bariton sax van Nicolas Talbot en de tenor sax van David Loos voor de tweede keer te horen zijn. Little Steve pakt op deze afsluiter nogmaals uit met een knappe vlijmscherpe solo en Steven Troch schittert nogmaals op de mondharmonica en laat horen waarom hij de winnaar was van de prestigieuze internationale wedstrijden King Of Swing en King of Chromatic Blues Harmonica. Na drie minuten vijfenveertig seconden krijgen we in Walk Away één lange minuut van algemene stilte, waarna Bruce James op de piano herneemt tot de volle zes minuten om zijn en zo voor een uitstekende en verrassende outro zorgt. ‘Rhymes For Mellow Minds’ van Steven Troch Band is een knap en gevarieerd album geworden, dat ons laat kennismaken met veel verschillende ritmes zoals blues, gospel, rumba, swing en Oosterse en Latijnse ritmes.
Producers Bird Stevens en JB Biesmans mogen samen met de muzikanten van de Steven Troch Band best fier zijn op dit album.


Tracks:
01. The Short End
02. Bad Taste
03. Going To Dagobah
04. Troubled One
05. Long Long Beard
06. White Line Express
07. Rabbit Foot Trail
08. 15 Minutes
09. Mister Jones
10. Vertigo
11. Bedroom Eyes
12. Rain Rain
13. Walk Away

Band:
Steven Troch: Zanger, Hohner mondharmonica, mouth harp, mouth bow
Liesbeth Sprangers: Electrische bas, washboard, zang
‘Little’ Steve van der Nat: Gitaren, zang
‘King Berik’ Heirman: Drums, percussie, marimba, thunder tube, zang

additional musicians:
Bruce James: Piano & Hammond op 3 en 13
David Loos: Tenor sax op 6 en 13
Nicolas Talbot: Baritone sax op 6 en 13
JB Biesmans: Baritone & tenor sax op 10
Bird Stevens: handclaps& chants op 7

Website:
Steven Troch
https://nl-nl.facebook.com/steventrochharmonica/

Tour:
09 maart: Den Haag – Haagse Hout Heeft De Blues
18 maart: Oude Meer – De Shack
26 maart: Ruiselede (B) – Banana Peel
31 maart: Pepingen (B) – Café De Bascule
06 april: Dessel (B) – Kristoffelzaal
08 april: Rumst (B) – Ace Café