Foto Recensie: Steve Young - A Little North Of Nowhere

Steve Young – A Little North Of Nowhere
Format: CD – Digital / Label: Thirty Three And A Third Records
Releasedatum: 12 september 2018

Tekst: Peter Marinus

Om misverstanden uit de weg te ruimen vermeld ik gelijk maar dat we hier niet te maken hebben met een posthume release van de Amerikaanse singer-songwriter Steve Young. Hier is namelijk sprake van het fonkelnieuwe album van de Britse singer-songwriter Steve Young uit Londen.
Een artiest, die ook nog eens als sessiegitarist en onderwijzer actief is en al optrad met o.a. ex-Savage Garden frontman Darren Hayes. Hij debuteerde in 2016 met het album ‘Troubadour’ en zit qua stijl in de Americana hoek. Maar dan Britse Americana zodat er zo nu en dan ook nog de nodige folkinvloeden opduiken.

Het album begint met de sierlijke ballad A Fool’s Dream met bluesy gitaarwerk en een snijdende fiddle. Het nummer zit ergens tussen Americana en folk in en behoudt door het gebruik van de elektrische gitaar de nodige power. Steve heeft een zacht, haast fluwelen stemgeluid, dat aan zangers als Paul Carrack, Paul Simon en Tim Finn doet denken.
Trembling Heart is een ballad, die door het gebruik van de pedalsteelgitaar en de fiddle een lekker warm, intiem geluid heeft. Naast 70’s countryrock invloeden hoorde ik ook een melodielijn voorbijkomen die mij aan “Yellow River” van Christie deed denken. It’s A Good Thing is een opgewekt en loom swingend Americana nummer met een folky fiddle en warm glijdende pedalsteel.
Een lome, broeierige J.J. Cale gitaar duikt op in het deinende en pakkende Guilty By My Eyes. The Great North Road gaat op dezelfde voet verder. Een intiem sprankelend nummer. Het warme Waiting For My Heart is zo’n nummer, dat het zo maar eens goed in de USA country charts zou kunnen gaan doen.
De blues is overduidelijk aanwezig in het hoekige Whiskey And Wine, vooral door het snijdende gitaarwerk. Door het gebruik van een soulvol klinkend orgel klinkt dit nummer als een countryrock versie van Paul Carrack. Na de countryballad Hard Times In A Beautiful Place duiken er Paul Simon invloeden (a la “Graceland”) op in de luchtige swinger The Greatest Love Song. Steve klinkt zeer intiem en liefdevol in de ballad Beautiful Tonight. Een wiegend nummer met mandoline en huilende steel.
Het album wordt afgesloten met het mooiste nummer, My Son. Een zeer sfeervol en behoorlijk folky nummer met twang gitaar, snijdende fiddle en prachtige zang.

Liefhebbers van intieme Americana kunnen dit album blind aanschaffen.


Tracklist:
01. A Fool’s Dream
02. Trembling Heart
03. It’s A Good Thing
04. Guilty By My Eyes
05. The Great North Road
06. Waiting For My Heart
07. Whiskey And Wine
08. Hard Times In A Beautiful Place
09. The Greatest Love Song
10. Beautiful Tonight
11. My Son

Website: Steve Young


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.