Steve Strongman  – A Natural Fact

Format: CD/ Label: eigen beheer / Release: mei 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Jan Marius Franzen

Steve Strongman,  de Canadese blues & roots zanger en gitarist, die vorig jaar de in Canada zo fel begeerde Maple Leaf Blues Award voor beste gitarist van het jaar won, levert wederom  een prima CD af.  Ditmaal een zeer gevarieerde en geheel akoestische CD, die van begin tot eind blijft boeien.

Steve Strongman beschouwt zichzelf als een ”Blues based artist”  en is beïnvloed door bluesmannen zoals Mel Brown uit het zuiden van de Verenigde Staten (Mississippi). Mel Brown streek uiteindelijk neer in Kitchener, Canada, de geboorteplaats van Steve Strongman. Op 15 jarige leeftijd speelde Steve samen met Mel Brown.  Later speelde hij samen met veel andere  grootheden, zoals Buddy Guy, Jeff Healey en Joe Cocker.

Alle nummers op  de CD A Natural Fact  worden met veel passie en vakmanschap uitgevoerd. Steve is behalve een zeer goede gitarist ook een uitstekende zanger met een soulvolle stem.
De band op deze door  Rob Szabo geproduceerde CD bestaat uit:  Alec Fraser  (contrabas) , Dave King (drums) en  Jesse O’Brien  (piano).

Hoogtepunten zijn:  “Just One Thing”, dat klinkt als een oorspronkelijke blues song en  is geïnspireerd door de ruwe sound van Son House,  “Can’t Go Back”, met mooi  (slide) gitaarwerk  à la Ry Cooder en vol passie gezongen,  en “Full of You” geïnspireerd op  ‘Gipsy Jazz’  (Manouche) zoals Django Reinhardt  dat speelde.  Het onbetwiste hoogtepunt is voor mij toch het uptempo “Leaving” samen met de geweldige Canadese blues & roots zangeres Suzie Vinnick.
Kortom een van de mooiste blues& roots platen van de afgelopen tijd.

Een interview met Steve Strongman is te horen in het radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk op 5 juni a.s. : http://purplehaze.rtvkatwijk.nl

Website artiest: www.stevestrongman.com


Ook op Blues Magazine ...