Steve Howell & The Mighty Men - Yes, I Believe I Will

Steve Howell & The Mighty Men – Yes, I Believe I Will
Format: CD. Label: Out Of The Past Music. Release: 15 oktober 2013

Cosmox.nl, BluesCD’s online bestellen

Tekst: Jan Marius Franzen (http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/)

De begeleidende tekst die aan de recensenten van de CD Yes, I Believe I Will van Steve Howell & The Mighty Men wordt meegezonden begint met: ‘Steve Howell has created a gentle, Deep South-inspired acoustic troubadour daydream that is The blues evolved from solo acoustic music to include a wide stylistic umbrella. It is sure to appeal to a diverse set of country, blues and roots music fans.’

Zo kun je er wellicht ook tegenaan lijken, maar als je een CD uitbrengt met 12 oude bluesnummers, die al ontelbare keren gecoverd zijn, dan moet je wel iets toe te voegen hebben en dat is helaas niet het geval. De originelen zijn intenser, gedrevener en vooral veel beter. Neem bijvoorbeeld Keep Your Lamps Trimmed and Burning van Blind Willie Johnson. Op deze CD staat een bloedeloze cover van dit prachtige nummer, met alleen een aardig (elektrisch) gitaarsolootje, maar zo saai!

Als je toch covers van dit soort muziek wilt maken, probeer er dan op zijn minst iets eigens en/of vernieuwends aan toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld de versie Keep Your Lamps Trimmed and Burning van Hot Tuna (met de Jefferson Airplane gitarist Jorma Kaukonen) van 1970. Dat kun je mooi vinden of niet, maar die cover heeft tenminste nog een eigen karakter.

Steve Howell & The Mighty Men zijn geen slechte muzikanten en Steve heeft ook best een mooie doorleefde stem, maar het is allemaal zo afgezaagd en vooral dus zo ontzettend saai. Niet om door te komen deze CD waar in feite de blues wordt gedegenereerd tot ‘easy listening’ muziek. Wellicht leuk voor mensen, die van wijn- en kaasavondjes met sfeervol kaarslicht houden en vooral zachte achtergrondmuziek. Maar beslist geen aanrader voor de echte liefhebbers van country, blues and roots muziek.

Kortom: Een CD met 12 ‘easy listening’ uitvoeringen van oorspronkelijke blues nummers.

01 I Had a Notion
02 Walk on Boy
03 Keep Your Lamps Trimmed and Burning
04 Country Blues (Hustling Gamblers)
05 Future Blues
06 Wasted Mind
07 Mr. Blue
08 Devil’s Side
09 I Know You Rider
10 Rake and Rambling Blade

Website: www.stevehowell.ws