Foto Recensie: Steve Earle & The Dukes - Guy

Steve Earle & The Dukes – Guy
Format: CD – LP – Digital / Label: New West Records
Releasedatum: 29 maart 2019

 Tekst : Henk Jan Fokkema

Steve Earle wist in 2016 na de dood van Guy Clark wel wat hem te doen stond. “Stel dat ik na mijn dood Guy Clark weer tegenkom. Hij zal niet begrijpen waarom ik in 2009 wel een album over Townes Van Zandt heb gemaakt en niet over hem! Dat wordt ellende, dus ik moet wel!”
Inmiddels 63 jaar oud heeft Steve Earle, ondersteund door The Dukes en tal van gasten , zestien nummers van zijn idool Guy Clark nieuw leven ingeblazen. Het resultaat is groots. Op en top Amerika, country, outlaw country.

Een hele grote jongen in de wereld van de country, blues en rock. Steve Earle.

Al sinds zijn eerste album ‘Guitar Town’ in 1986 is hij verantwoordelijk voor heel veel albums, gastoptredens met uiteenlopende muzikanten, boeken, films en heeft hij zelfs gespeeld in televisieserie The Wire op HBO.
Begonnen als songwriter in Nashville, trekt hij inmiddels al jaren kriskras rond door Amerika met de Dukes en is hij betrokken bij tal van projecten.De stijl is meer blues geworden.Dat kan ook niet anders. Zijn soms wat norse optreden, een eindeloze schare aan vrouwen en de onvermijdelijke harde uitglijders in de jaren ‘90 met drugs en wapens hebben hem de krassen gegeven die je op een goede plaat wilt horen.
Bovendien is hij politiek bewust en  ‘linkser dan een goede democraat’! Uitgesproken in zijn mening over de wapenwetgevingen, hij ondersteunt onderzoek en behandeling bij autisme. Zijn stem blijft echter zoals je hem wilt horen. Rauw, veel slang en de onafhankelijkheid van het ruige, hete maar bovenal duidelijke Texas. Links óf rechts, ‘a line is a line’. Oók de countrywereld heeft zijn zware jongens.
Op ‘Guy’ schuiven tal van mensen aan die in het verleden nummers van Steve Earle in hun repertoire hebben opgenomen. Dat maakt het album rijk en interessant. Onder andere bigband-singer en de schrijver van Mr. Bojangels, Jerry Jeff Walker haalt de gitaar uit de kist maar ook andere bekendheden als Emmylou Harris, Rodney Crowell, Shawn Camp en Jerry Jeff Walker doen mee.
Elk nummer op ‘Guy’ neemt je mee naar een typisch avondje countryblues zoals dat alleen in Amerika te horen is.Aan de ene kant de violen, de hoeden en de overhemden, de suikerzoete vrouwenstemmen en het karakteristieke geluid van de brave steel pedalguitar.
Aan de andere kant de rauwe teksten over het vermoeiende leven, de strijd met ‘lawand order’ en de onvermijdelijke teleurstellingen in de liefde. Dat alles gezongen door een stem die de baas is. Steve Earle, hardcore troubadour.

Mocht hij Guy Clark tegenkomen dan is het niet te hopen dat dat binnenkort is. De kans op kritiek die hij dan krijgt? Vrij klein! “Well done boy!”

Steve Earle & The Dukes - "L.A. Freeway" [Audio Only]


Tracklist:
01. Dublin Blues
02. LA Freeway
03. Texas 1947
04. Desperados waiting For A Train
05. Rita Ballou
06. The Balad Of Laverneand Captain Flint
07. The Randall Knife
08. Anyhow I love You
09. That Old Feeling
10. Heartbroke
11. The Last Gunfighter ballad
12. Out Of The Parking Lot
13. She Ain’t Going Nowhere
14. Sis Draper
15. New Cut Road
16. Old Friends

Website: Steve Earle


Ook op Blues Magazine ...