Foto Recensie: Stef Woestenenk – Loepzuiver

Stef Woestenenk – Loepzuiver
Ondertitel: Muziekverhalen uitvergroot
ISBN: 9789492723062
Ontwerper: Janneke van den Biggelaar
Illustrator: Hans Hoog Stoevenbelt
Uitgever: Het Boekenschap
Aantal pagina’s: 160
Verschijningsdatum: 28 november 2017

 Tekst: Daan Sindelka

Het is vrijdag 7 juli 1989. Een elfjarig jongetje staat vooraan in de Statenhal in Den Haag bij een optreden van zijn held Eric Clapton. De jongen is in extase, een liefde wordt bezegeld. Nog maar enkele weken later treedt de jongen op als Clapton tijdens een lokale playbackshow. Zou Stef Woestenenk toen al hebben durven dromen dat dit pas het begin zou zijn van een nog altijd voortdurende muzikale reis? Dat hij ooit voorman zou zijn van een eigen band? Dat er zelfs een dag zou komen waarop hij door het land zou trekken met zijn eigen Clapton-coverband? Dromen misschien, maar die zijn vaak bedrog, en, laten we wel wezen; hoe reëel is dat allemaal?

In ‘Loepzuiver’, het eerste boek van schrijver, muzikant en leraar Woestenenk wordt duidelijk dat de werkelijkheid zo mogelijk nog mooier werd dan de droom. Het rijk geïllustreerde koffietafelboek – met dank aan Hans Hoog Stoevenbelt, vriend en bassist in de band van Woestenenk – bevat een elftal prachtige verhalen over muzikale belevenissen van de Achterhoeker. In ieder verhaal staat een nummer centraal dat veel voor Stef heeft betekend; steeds vertelt hij zijn persoonlijke verhaal bij de tracks en komt hij in contact met mensen die zeer nauw betrokken waren of zijn bij deze nummers. Woestenenk spreekt voor zijn boek met artiesten, bandleden, tekstschrijvers of familie – en dat zijn niet bepaald de minsten, om eens een mooi understatement te maken.

Musici onder elkaar onder elkaar delen een bepaalde magie, en het zal mede het feit zijn dat Stef Woestenenk zelf respectabel gitarist en zanger is, dat hij er steeds in slaagt om enkele groten der aarde te pakken te krijgen. Zonder volledig te zijn; Stef spreekt met Bobby Whitlock, John Illsley en Eric Burdon, hij belt met een badderende Pete Brown, hij slaapt bij de zoon van wijlen Ronnie Lane en in de oude en vertrouwde Achterhoek bezoekt hij Bennie Jolink.

Britse muziek uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, dat is toch wel waar het hart van Woestenenk ligt, en daardoor loopt er, naast het persoonlijke verhaal van de auteur, nog een rode draad door het boek – er zijn steeds terugkerende bands en personages, en die connecties – door onderlinge contacten en bandwisselingen – geven het boek iets compleets, iets extra. Leuke toevoeging is dan ook het schematische overzicht aan de binnenzijde van de omslag, waaruit zelfs blijkt hoe Normaal – door Geraint Watkins – verbonden is met de rest.

De song Dark Outside van Ides of May vormt de leidraad voor het laatste hoofdstuk. Woestenk raakt bevriend met Appie Daalmeijer, voormalig frontman van die band. Onder de naam Appie & Stef treden ze een tijdje op met liedjes van Bob Dylan, waar Appie idolaat van is. Het persoonlijke verhaal krijgt een emotionele wending als blijkt dat de Achterhoekse poplegende ziek blijkt en komt te overlijden. Het onderstreept de persoonlijke tint van het boek.

‘Loepzuiver’ is een prachtig boek vol persoonlijke muziekverhalen. Het enthousiasme spat ervan af en doet de lezer meteen hopen dat Stef Woestenenk zijn muzikale reis blijft vervolgen. Men mag dankbaar zijn dat die jongen op 7 juli 1989 een concert van Eric Clapton verkoos boven een slaapfeestje.

Tot slot een leestip; zorg tijdens het lezen voor een laptop met YouTube om steeds de tracks, indien genoemd de specifieke versie hiervan op te zoeken en neem desgewenst een instrument ter handen. Optimaal plezier gegarandeerd!

Stef Woestenenk - Ramblin' on my Mind

Website Stef Woestenenk: Stef Woestenenk
Website uitgever: Het Boekenschap


Ook op Blues Magazine ...