Stax Records – Soul Explosion
Format: 2LP / Label: Stax
Releasedatum: 31 mei 2019

Tekst: Mark Harmsma

Na het overlijden van Stax superstar Otis Redding in 1967, zocht het vermaarde Stax label naar mogelijkheden om zichzelf weer ‘in the picture’ te krijgen. Eén van die inspanningen was de release van dit album in 1969, als dubbel LP. Dus ja, je leest het goed, deze verzamelaar is vijftig jaar geleden samengesteld, logischerwijs uit materiaal dat 50 jaar of ouder is. Is dit album dan nu nog relevant?
Dat hangt een beetje van je smaak af. Ik heb een vriend die niet naar ‘gedateerde sound’ wenst te luisteren, en derhalve niet naar Otis Redding luistert, of eigenlijk naar niets van voor 1990. Kan gebeuren… maar als je nu nog verder leest, deel dan mijn enthousiasme voor deze verzamelaar.

Omdat ik relatief laat begonnen ben me in Soul te verdiepen, streef ik ernaar minimaal één superalbum, live-album of Best Off van een soulartiest in de kast te hebben staan. Met dat streven staan er automatisch de nodige Stax albums, denk maar aan Otis Redding, Johnny Taylor, Carla Thomas, Booker T & the MG’s, Albert King, Eddie Floyd, Rufus Thomas, natuurlijk Sam & Dave, de Staple Singers en Isaac Hayes. Motown is op één hand te tellen echter, het is kennelijk toch een ‘Beatles vs. The Stones’ aangelegenheid, maar ik houd van het rauwere Stax werk.

En omdat we bij het bespreken van een verzamelaar van een label niet ontkomen aan enige vorm van ‘namedropping’: van bovengenoemde artiesten zijn Johnny Taylor, Carla Thomas, Booker T & the MG’s, Albert King, Eddie Floyd en de Staple Singers vertegenwoordigd op deze dubbel-LP.

Omdat ik niet veel verder gekomen ben dan deze grote namen op Stax, heeft dit album mij verrast qua veelzijdigheid. Op het album tref je een hele brede selectie van maar liefst achtentwintig nummers (deze passen dus op een dubbel-LP, gezien de in die dagen geldende ‘hitlengte’), die zodanig fris zijn gerangschikt dat je bij nummer zevenentwintig echt niet meer weet wat ook alweer het derde nummer was. Lekker voor in de auto dus, als je nog een lange rit voor de boeg hebt deze zomer, want ongemerkt begin je weer vooraan en speel je het album nog maar een keertje af.

Okee, nu zit ik wel een beetje te jokken. Dat je weer vooraan begint gaat niet ongemerkt, omdat het eerste nummer “Who’s Making Love” is van ‘Little’ Johnny Taylor, en ik zal een eerder statement nogmaals op dit platform deponeren: Als je kunt stil zitten tijdens “Who’s Making Love” à Go see a doctor! En al helemaal de live-versie, zie deze recensie uit 2017 https://bluesmagazine.nl/recensie-johnnie-taylor-stax-classics/. Maar genoeg Johnny Taylor reclame nu.

Terug naar deze verzamelaar: De huisband van Booker T hoor je veel terug, maar deze gaat verder dan de zo herkenbare Booker T & the MG’s Staxsoul. Het is een mooie dwarsdoorsnede geworden van de oude Stax catalogus, met echte lekkere soulblues van Johnny Taylor (nummer 24) en  Albert King. Maar ook voldoende andere genres, zo hoor je pure country-blues, echte gospel van Mavis Staples en de Staple Singers, mooie mierzoete balads (maar wel steengoed), funky nummers (bijvoorbeeld Albert King) en een aantal instrumentals – waaronder ook één met ‘latin-feel’. Maar tot mijn verbazing is er ook echte psychadelische s*** opgenomen (zoals het zesde nummer) en nummer drieëntwintig had net zo goed Led Zeppelin kunnen zijn met blazers. En nog even over blazers en strijkers, alles natuurlijk in royale mate aanwezig maar wel in dienst van het arrangement.

Kortom, een mooie andere kijk op het veelzijdige Stax label en de catalogus van de jaren ’60. Prijs-kwaliteitsverhouding goed, dus neem ‘m mee zou ik zeggen!


Tracks:
LP 1
Side 1:
1. Johnnie Taylor  -Who’s Making Love
2. Jimmy Hughes – Like Everything About You
3. Booker T. & The MG’s – Hang ‘Em High
4. Carla Thomas – Where Do I Go
5. Eddie Floyd – I’ve Never Found A Girl (To Love Me Like You Do)
6. Southwest F.O.B. – Smell Of Incense
7. Albert King – Cold Feet

Side 2:
1. Booker T. & The MG’s – Soul Limbo
2. The Mad Lads – So Nice
3. Eddie Floyd – Bring It On Home To Me
4. William Bell & Judy Clay – Private Number
5. The Staple Singers – Long Walk To D.C.
6. Ollie & The Nightingales – I’ve Got A Sure Thing
7. The Bar-Kays – Copy Kat

LP 2
Side 1:
1. Booker T. & The MG’s – Soul Clap ’69
2. The Staple Singers – Hear My Call
3. Johnnie Taylor – Save Your Love For Me
4. Jimmy Hughes – Peeped Around Yonder’s Bend
5. Carla Thomas – Book Of Love
6. The Mad Lads – These Old Memories
7. Southwest F.O.B. Mercy, Mercy, Mercy

Side 2:
1. The Bar-Kays – Hot Hips
2. Ollie & The Nightingales – Heartache Mountain
3. Johnnie Taylor – Twenty Years From Today
4. Eddie Floyd – It’s Wrong To Be Loving You
5. Judy Clay – It’s Me
6. Booker T. & The MG’s – Booker’s Theme
7. Albert King – Left Hand Woman (Get Right With Me)

Website: Stax Records


Ook op Blues Magazine ...