Foto Recensie: Starlite Campbell Band - Blueberry Pie

Starlite Campbell Band – Blueberry Pie
Format: CD / Label: Supertone Records
Releasedatum: 1 februari 2017 

Tekst: Walter Vanheuckelom
In samenwerking met: ConcertMonkey
(http://www.concertmonkey.be/)

Weinigen onder ons zullen de Starlite Campbell Band kennen daar het een nieuwe band is, waarvan het debuutalbum ‘Blueberry Pie’ op 1 februari verschijnt. De band bestaat uit de doorgewinterde songschrijvers en muzikanten Suzy Starlite en Simon Campbell. Na een wervelende muzikale romantiek werden ze man en vrouw op twaalf mei 2014 in Ineraray, Schotland. Begin 2016 begonnen ze met schrijven van nieuwe songs en binnen een paar weken kan iedereen naar het resultaat luisteren. Suzy Starlite, de vrouwelijke helft is een voortreffelijke zangeres, songschrijfster en ze is tevens een groovy bassiste, gitariste en keyboardspeelster. Ze was lid van de folk/rock band Megiddo, waarmee ze een EP opnam in 1994 en een full album in 1996. In 2012 richtte ze de band Starlite op, waarin Simon Campbell gitarist was. Simon is een begaafd gitarist,zanger, songschrijver en producer. In de vroege jaren negentig bracht hij met zijn band Little Brother een album uit. Nadat de band gesplits was, bracht hij in 1994 met zijn nieuwe band The Disciples nog een album uit. In 2011 bracht hij zijn solo debuutalbum ‘Thirtysix’ uit en naar aanleiding hiervan werd hij op de Britse Blues Awards 2011 genomineerd als beste zanger. In 2014 verscheen de opvolger ‘The Knife’, waarop zijn liefde voor de akoestische muziek nog meer tot uiting kwam. Ondertussen was hij ook al gitarist bij de band Starlite en het vervolg van dat verhaal ken je ondertussen al. ‘Blueberry Pie’ bevat elf originele songs die door het duo geschreven zijn.

Het album opent met het erg sterke Walkin’ Out The Door, waarin de stuwende sound bepaald wordt door Jonny Henderson op het orgel en de groovy baslijn van Suzy Starlite. Het doet terugdenken aan Green Onions van Booker T & The Mg’s, maar het nummer herbergt veel meer. De vintage rock sound doet denken aan de grote bands uit die tijd zoals Cream. De klagerige stem van Simon en zijn voortreffelijk snarenwerk maken van Walkin’ Out The Door een geweldige opener. Met I Need A Light blijft het album de sfeer van de grote bands uit de jaren zestig uitademen. Het begint met een knappe basintro van Mevrouw Campbell, waarna toetsen tovenaar Jonny Henderson zich ook in het nummer mengt. Jonny is niet de eerste de beste, hij won al twee maal een Britse Blues Award als beste toetsenist en tourt al jaren aan de zijde van Matt Schofield de wereld rond. De geest van Jim Morrison & The Doors spookt doorheen het psychedelische I Need A Light en daar is het toetsenwerk van Henderson niet vreemd aan. Daarna gaat de band heel wat steviger te keer in You’re So Good For Me, waarin Henderson weer constant en uitdrukkelijk aanwezig is en als toetje nog een verschroeiende toetsen solo uit zijn orgel tovert. De ritme sectie met Suzy op bas en Steve Gibson, die we kennen van zijn werk bij Jack Bruce en Van Morrison, op drums zorgt voor een stevige en stuwende groove waarop frontman Simon Campbell onweerstaanbaar uithaalt met vlijmscherp werk op zijn sixstring. De heerlijke blauwe bessen taart smaakt erg lekker en naar meer, dit is topklasse. De beklijvende slowblues Cry Over You wordt gedragen door de toetsen van Jonny Henderson. Simon Campbell zingt het nummer met veel emotie in zijn stem en wanneer zijn gitaar het overneemt van zijn stem, moet het mooiste nog komen. Melodieuze, hemelse gitaar klanken die door merg en been gaan en niemand onberoerd laten zetten de kers op deze Cry Over You. Gast muzikant Danny Boy Sanchez hadden we nog niet gehoord op het album, maar daar komt verandering in tijdens Say What You Want, waar hij met zijn gruizige bluesharp zijn stempel drukt op het nummer. Met zijn imponerend blaas- en zuigwerk geeft Danny Boy Say What You Want een bluesy Chicago touch. Het hoogstaande en strakke slagwerk van Steve Gibson is eveneens om van te smullen.

Dat Simon Campbell een voorliefde heeft voor akoestische muziek wisten we al en dus moeten we niet verwonderd zijn dat er een akoestisch nummer op het album staat. De titeltrack Blueberry Pie is een heel intiem akoestisch blues nummer, waarin buiten het gitaarwerk, vooral de harmonieuze samenzang van Suzy en Simon in de schijnwerper staat. In de bluesrock ballade Guilty neemt Suzy Starlite het vocale gedeelte voor haar rekening en haar heldere, soulvolle stem past perfect in dit nummer. De zware baslijn zorgt voor de groove waarop de orgelklanken van Jonny Henderson dansen. Wanneer Simon met zijn bijtende, beklijvende gitaarsolo het heft overneemt van Suzy haar stem, wordt alles nog intenser en hoop je dat aan die gitaar klanken geen einde komt. De ritme sectie zorgt voor de stomende en swingende groove van de gitaar gedreven, ruige boogie Empire. Jonny Henderson eist weer een hoofdrol op met zijn sterk toetsenwerk in Don’t Get Me Wrong en het instrumentale Shimmy. Deze laatste heeft zowel blues, als jazz invloeden. De heel enthousiaste ritme sectie zorgt ook hier weer voor de solide aanstekelige basis waarop Jonny op Hammond en Simon op gitaar voor aantrekkelijk samenspel zorgen met hun instrumenten. Het album wordt afgesloten met de soulvolle Chicago blues ballade Thrill You. De fijne en intense gitaar riffjes en solo van Simon Campbell doen aan legende BB King denken en Henderson haalt in deze slowblues voor de laatste keer op dit album erg knap uit op de toetsen van zijn Hammond. ‘Blueberry Pie’ is een uitstekend debuutalbum van de Starlite Campbell Band. Sterke songs gespeeld door prima muzikanten. Dit album zou wel eens voor de grote doorbraak van de Starlite Campbell Band kunnen zorgen.

Starlite Campbell Band LIVE - Walkin' Out The Door

Tracks:
01. Walkin’ Out The Door
02. I Need A Light
03. You’re So Good For Me
04. Cry Over You
05. Say What You Want
06. Blueberry Pie
07. Guilty
08. Empire
09. Don’t Get Me Wrong
10. Shimmy
11. Thrill You

Line-up:
Suzy Starlite: Bass & Vocals
Simon Campbell: Guitars, Percussion & Vocals
Steve Gibson: Drums & Percussion
Jonny Henderson: Hammond Organ and Wurlitzer Electric Piano
Special Guest: Danny Boy Sánchez: Harmonica

Website: The Starlite Campbell Band
                 https://www.facebook.com/starlite.campbell/

 


Ook op Blues Magazine ...