Foto Recensie: Sonny Landreth - Elemental Journey

Sonny Landreth – Elemental Journey

Format: CD/ Label: Landfall Records/Proper Records/ Release: mei 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen


Tekst:  William Lindner

Het is eigenlijk niet verrassend dat Sonny Landreth zijn elfde album uitbrengt met louter instrumentale nummers. Op al zijn tot nu toe verschenen albums zijn er wel2 a3 instrumentale stukken te horen. Tijdens zijn Live optredens de afgelopen jaren in Nederland bestond de setlist ook meestal een groot gedeelte uit de instrumentale songs van zijn albums.

Verwacht op zijn 11e album niet alleen nummers met die bijzondere  eigenzinnige rootsmuziek, de specifieke mix van blues, Zydeco, swamprock, Cajun en Southern rock die wij normaal gewend zijn van de ‘Slydeco King “ Sonny Landreth. En deze gitaar meester van de slide  met zijn (slide) gitaarspel zo uniek en meteen herkenbaar maakt .Zowel op zijn eigen albums maar ook op die van vele anderen collega muzikanten waar hij als gast muzikant veelvuldig wordt gevraagd mee te spelen. Neen, met het album “Elemental Journey” heeft de Slidevirtuoos een bijzonder album afgeleverd dat toch in het begin even wennen is. Maar na een flink aantal keren beluisteren mij steeds meer plezierig blijft verrassen.
Geen vocalen op dit album. Echter, alleen gitaar, drum en bas was niet voldoende. Deze keer heeft hij het geluid van zijn eigen gitaarsnaren aangevuld met strijkers. Zoals altviool, cello, viool en zelfs steeldrums zijn toegevoegd.

Nodig vervolgens de collega gitaargoden Joe Satriani , Eric Johnson en de beroemde Steel drummer…Robert Greenidge (speelde op albums mee van onder meer Taj Mahal, JJ Cale, Earth, Wind en Fire en John Lennon ) uit. Vul dit naast zijn vaste ritmesectie: Dave Ranson(bas) en Brian Brignac(percussions) nog  aan met muziekvrienden zoals Steve Conn(keyboards) en de drummers/percussionisten Mike Burch, Tony Daigle en Doug Belote.
Laat ook nog eens een aantal nummers voorzien zijn van strijkers, uitgevoerd door de Acadiana Symphony Orchestra onder leiding van de beroemde dirigent Mariusz Smolij. Gearrangeerd door Sam Broussard. We luisteren dan ook naar een heel gevarieerd album. Een album dat bij elk nummer je laat verrassen met de diversiteit aan kleurige klanken/de wijze waarop hij zijn gitaar bespeelt op talloze verschillende manieren.

Zoals  het openingsnummer Gaia Tribe, met Joe Satriani .Alle registers worden in dit vlammende opzwepend openingsnummer door beide giaar virtozen  open getrokken. Startend met stevig bruisend slide gitaar spel van Sonny Landreth wat  vervolgens  naadloos wordt aangevuld met het vurige gitaarspel die wij kennen van Joe Satriani tot een vlammend samenspel. Smullen geblazen voor de gitaarliefhebber.
En bijvoorbeeld het vrolijke dansbaar tempo nummer met een fijne Zydeco groove Wonderide.
Op het nummer Passionola is net als op zijn vorige album gitaarfenomeen Eric Johnson weer gast . Het samenspel van beiden is een fraaie gitaar dialoog tussen twee gitaar geweldenaars.
Om  vervolgens te belanden in Caribische sferen met een reggae-achtige  Forgotten story, compleet met steeldrums van Robert Greenidge. Aangevuld met strijkers van de Acadiana Symphony Orchestra. Heerlijke Calypso soul.
De strijkers van de Acadiana Symphony Orchestra ( violen, cello’s, altviolen) zijn op een vijftal nummers te beluisteren elke track op dit album klinkt fris en Landreth verrast steeds weer in het samenspel met de strijkers en zijn nieuwe avontuurlijke gitaar lijn. Zo is het For You And Forever een nummer van gitaar met strijkers die goed laat horen de perfectie van Landreth’s composities en arrangementen op dit album.

Conclusie: met dit album heeft de zes-snarige slide kunstenaar een  bijzonder boeiend en gevarieerd haast filmisch album afgeleverd. Misschien een beetje te geavanceerd voor een breder publiek. Een album waar hij nog meer zijn grenzen verlegd heeft. Op dit album wordt het gemis van vocalen volledig gecompenseerd door Landreth zijn gitaarspel. Hij  laat zijn gitaar ‘zingen’ als nooit te voren.  En dat doet de (slide) gitaar kunstenaar op zijn meest avontuurlijke album: Elemental Journey  tot nu toe, op een heel bijzondere verrassende unieke, elegante, gracieuze wijze.

In bijgaande Video ‘Rig Rundown’ is tevens een fraai interview te zien van Premier Guitar waar Sonny Landreth naast de ‘hulpmiddelen’(Gear) voor zijn gitaargeluid nog eens zijn unieke slidetovenaars techniek uitlegt.

Tracks:
1. Gaia Tribe (feat. Joe Satriani)
2. For You And Forever
3. Heavy Heart Rising
4. Wonderide
5. Passionola (feat. Eric Johnson)
6. Letting Go
7. Elemental Journey
8. Brave New Girl
9. Forgotten Story (feat. Robert Greenidge)
10. Reckless Beauty
11. Opening Sky

Website artiest: http://www.sonnylandreth.com/


Ook op Blues Magazine ...