Clyde Vernon ‘Sonny’ Landreth werd geboren op 1 februari 1951 en is een Amerikaanse bluesmuzikant uit zuidwest Louisiana, die vooral bekend staat als een erg begaafd slide gitarist. Hij is geboren in Canton, Mississippi, en vestigde zich later in Lafayette, Louisiana. Landreth is bekend als ‘De koning van Slydeco’ en speelt met een sterke zydeco invloed. Eric Clapton zei ooit dat Landreth één van de beste gitaristen was op de wereld. Het eerste instrument dat Sonny bespeelde was de trompet, die hij later inruilde voor de gitaar. Zijn eerste idool was Scotty Moore, de gitarist in de band van Elvis Presley. Later leerde hij muziek van Chet Atkins en van The Ventures kennen. Als tiener speelde Landreth met zijn vrienden bij hun ouders thuis. In de jaren zeventig had Sonny zijn eerste professionele optreden samen met accordeonspeler Clifton Chenier. Sonny was de enige blanke muzikant in Clifton Chenier zijn Red Hot Louisiana Band. Zijn eerste twee albums ‘Blues Attack’ uit 1981 en ‘Way Down In Louisiana’ uit 1985 bracht Sonny uit bij het Blues Unlimited Label. Met het tweede album werd hij door heel wat managers in Nashville opgemerkt. Dat leidde tot opnames en tourwerk bij John Hiatt en later bij John Mayall. Recenter werkte Sonny samen met Allen Toussaint en Mark Knopfler. In 2014 stond Landreth nog op het podium van het grote Blues Festival in Peer. Een jaar later verscheen ‘Bound By The Blues‘, het recentste studio album van Sonny Landreth. In 2016 ontving Sonny Landreth een Blues Music Award als beste gitarist. Op 30 juni 2017, twaalf jaar na zijn laatste live album, verscheen het schitterende live album ‘Live In Lafayette‘, een album dat genomineerd werd voor een Grammy Award. Nu vrijdag, 21 februari verschijnt er met ‘Blacktop Run‘ een nieuw studio album, met daarop tien songs.

Tekst: Walter Vanheuckelom, i.s.m. ConcertMonkey.be

Sonny opent zijn nieuwe album met de titeltrack ‘Blacktop Run’, waarin Sonny zijn naam als King Of Slydeco alle eer aandoet. Op zijn akoestische resonator gitaar wisselt hij knap vingerwerk af met subliem glijwerk met de bottleneck. Alles op de gitaar lijkt zo gemakkelijk en natuurlijk voor Sonny Landreth. Neem daarbij zijn uitzonderlijke klasse en je weet op voorhand dat zijn gitaarspel een waar genot is om naar te luisteren. ‘Blacktop Run’ is een zalig Americana getint nummer, dat op een prachtige wijze gezongen wordt door Landreth. Elke muziekliefhebber weet ondertussen wel dat Landreth liever zijn gitaar laat spreken, dan dat hij zelf moet zingen. De gitaar blijft voor hem het beste instrument om zijn unieke melodische en ritmische ideeën te delen met de muziekliefhebbers en het instrumentale ‘Lover Dance With Me’ is daar een uitstekend voorbeeld van. Het nummer heeft een aantrekkelijke groove waarop de gitaarvirtuoos zijn weelderige unieke gitaarklanken weer moeiteloos rondstrooit. In ‘Lover Dance With Me’ maakt Sonny veelvuldig gebruik van de tremelo arm op zijn gitaar en hij brengt dit geluid naar buiten via een roterende Leslie luidsprekerkast. Daarna wordt het ritme de hoogte ingejaagd voor het fantastische ‘Mule’, een song over de moeilijkheden die je ondervind als je verliefd wordt op een koppig mens. De liefhebbers van de slide gitaar komen hier weer aan hun trekken, want Landreth laat de bottleneck met erg veel klasse over de snaren op de hals van zijn sixstring glijden. Ook accordeonspeler Steve Conn is het gehele nummer door op een fantastische wijze aanwezig en hij bekroont zijn instrumentale prestatie met een opwindende, Zydeco achtige accordeon solo.

Het wordt iets steviger en rauwer in de instrumentale rocker ‘Groovy Goddess’, waarin de vier muzikanten hun instrumentale virtuositeit volop mogen etaleren. Drummer Brian Brignac zorgt met strak en energiek slagwerk voor een uitstekende drum beat en de prachtige pulserende baslijn van David Ransom zorgt voor de heerlijke rock groove. Toetsenist Steve Conn en slide gitarist Sonny Landreth kleuren de sound van ‘Groove Goddess’ met hun sprankelend en levendig samenspel. Steve Conn is niet alleen een begenadigd toetsenist en accordeonspeler, maar hij is ook een talentrijk songwriter. Voor dit album schreef Steve twee nummers. De prachtige mid tempo roots ballad ‘Somebody Gotta Make A Move’ is er daar één van. Steve Conn schittert weer op de elektrische piano en het Hammond B-3 orgel. Met zijn prachtig slidewerk weet Sonny een ietwat donkere en sombere sfeer te creëren. Die sfeer past perfect bij de sfeer van het verhaal dat Landreth weer op een prachtige wijze weet te vertellen. De grote instrumentale klasse van Sonny, Steve, David en Brian komt nogmaals volledig tot zijn recht in het instrumentale ‘Beyond Borders’. Een opwindend en complex nummer dat verscheidene ritme, sfeer en verrassende stijl wisselingen herbergt. Ondanks zijn complexiteit blijft ‘Beyond Borders’ elke seconde boeiend en daar hebben het snedig en vet slidewerk van Sonny en het fantastische toetsenwerk van Steve toch een zeer groot aandeel in. Het Delta blues geïnspireerde slide werk van Landreth vormt een fantastische combinatie met het Zydeco geïnspireerde accordeonspel van Steve Conn in het heel aantrekkelijke ‘Don’t Ask Me’.

Het beste nummer op het album is voor mij de stuwende rocker ‘The Wilds Of Wonder’, dat een eerbetoon is aan de fantastische mensen die belast zijn met het dadelijk bestrijden van de schijnbaar eindeloze milieurampen van deze tijd. Drummer Brian Brignac en bassist David Ransom zorgen voor de stuwende rockgroove en Sonny etaleert nogmaals zijn grote klasse als slide gitarist, met gevarieerd subliem glijwerk met de bottleneck. Hammondspeler Steve Conn is het gehele nummer uitdrukkelijk aanwezig, hij draagt de melodie van ‘The Wilds Of Wonder’ met zijn prachtige, warme Hammond klanken. Het vierde en laatste instrumentale nummer op het album is ‘Many Worlds’, een song die verder bouwt op de rijke texturen van zijn voorganger. Het nummer kent verscheidene ritme en sfeer wisselingen en het is een ideaal uithangbord om de sublieme slide kwaliteiten van de King Of Slydeco nogmaals in de schijnwerpers te plaatsen. Het album ‘Blacktop Run’ wordt afgesloten op een atypische Sonny Landreth wijze. ‘Something Grand’ is een nummer zonder gitaar solo en het is jaren geleden dat Sonny nog een song zonder gitaar solo opgenomen heeft. ‘Something Grand’ is een sfeervol nummer met een subtiele orgellijn en prachtig vingerwerk op de akoestische gitaar. Een album van Sonny Landreth ontgoocheld nooit en dat is ook zo met het nieuwe album ‘Blacktop Run’. Naar mijn gevoel is de negenenzestigjarige muzikant zoals goede wijn, hij wordt steeds maar beter. ‘Blacktop Run’ is een meer dan uitstekend album, dat bij vele muziekliefhebbers in de smaak zal vallen. Vooral voor de liefhebbers van stijl en gevoelvol slidewerk is dit album a must have.

Sonny Landreth
Blacktop Run

Te bestellen bij bol.com

Label: Provogue
Release date: 21 February 2020

Tracks
Blacktop Run
Lover Dance With Me
Mule
Groovy Goddess
Somebody Gotta Make A Move
Beyond Borders
Don’t Ask Me
The Wilds Of Wonder
Many Worlds
Something Grand

zang en gitaren: Sonny Landreth
bas: David Ransom
drums: Brian Brignac
keyboards en accordeon: Steve Conn

Online: www.sonnylandreth.com


Ook op Blues Magazine ...