Son Of Dave – Music For Cop Shows
Format: CD – Digital / Label: Goddamn Records
Releasedatum: 27 oktober 2017

Tekst: Peter Marinus

Heb je je ooit wel eens afgevraagd hoe het zou klinken als de muziek van Tom Waits, Dr. John en Sonny Terry & Brownie McGhee samengevoegd zou worden? Om een idee te krijgen hoe dat zou klinken kan je het beste eens naar dit album van de Son Of Dave luisteren. Son Of Dave werd als Benjamin Darville geboren in Canada en emigreerde in 1998 naar Engeland. Voor die tijd was hij nog aktief als lid van de band The Crash Test Dummies. Nadat hij die band had verlaten besloot hij zich totaal aan de blues te wijden. Eigenzinnig, als one man band en geïnspireerd door mondharmonica spelers als James Cotton en Sonny Terry.
Het is onvoorstelbaar dat zijn vorige zes album onopgemerkt onze oren voorbijgegaan zijn want dit is echt zeer eigenzinnige blues. Rauw en zeer primitief.

Zo opent het album met Get A Strut On. Een zeer broeierig bonkend soort countryblues met een zuigende en kermende harmonica, bonkende basdrum en de zeer laag grommende stem van Son Of Dave. Het tempo wordt opgevoerd in de harmonicaboogie Daddy Was A Wolfman. Uiteraard met een zuigende harmonica in de hoofdrol. Qua instrumentatie komt Tom Waits om de hoek kijken door de ratelende percussie. Het geluid van Dr. John in zijn Nighttripper periode klinkt door in Six Weeks. Een maf swingend bezwerende shuffle.
De Son Of Dave verdeelt zijn aandacht over het fluiten en het slurpen aan zijn harmonica in de primitieve boogie Pow Wow. In deze muzikale mengelmoes zijn af en toe wat orgel riedels en gitaarriffs te ontwaren. Caledonian Street is een duister voortslepende blues met zeer bronstig klinkende harmonica. Rattlesnake wordt ingeleid door een funky bas en de harmonica. In dit zeer basic stampende nummer blijf je op je hoede want de rattlesnake kan tenslotte elk moment toeslaan.
Blues Organ is een rauw funky instrumentaal nummer waarin de priemende gitaar, de huilende harmonica en uiteraard het orgel om de aandacht vechten. Over zwaar vervormde percussie en bas legt de priemende harmonica en de zang een Dr John-achtige melodie neer in Hey Aye. Mojo Wawa is een lome primitieve blues met rauwe slide en harmonica.
Tot slot komt de drumband al fluitend voorbij in Marching & Whistling waarna de Son Of Dave zich met zijn funky harmonica aansluit voor een loom funky blues. Een merkwaardig lekker nummer!

Dat geldt trouwens voor het hele album. Een merkwaardig lekker album en zeker aan te raden voor de bluesliefhebbers die van niet voor de hand liggende rauwe blues houden.


Tracklist:
01. Get A Strut On
2. Daddy Was A Wolfman
03. Six Weeks
04. Pow Wow
05. Caledonian Street
06. Rattlesnake
07. Blues Organ
08. Mojo Wawa
09. Hey Aye
10. Marching & Whistling

Website: Son Of Dave


Ook op Blues Magazine ...