Foto Recensie: Son House - Father Of The Delta Blues: The Complete 1965 Session

Son House – Father Of The Delta Blues: The Complete 1965 Session
Format: 2LP / Label: Columbia Records
Releasedatum: 29 november 2017

Tekst: Peter Marinus

In 1965 verscheen het album ‘Father Of The Delta Blues’ van zanger-gitarist Son House. Dit album is opnieuw uitgebracht maar nu als dubbelalbum, aangevuld met zogenaamde alternate takes en onuitgebracht materiaal.
Son House heette voluit Eddie James “Son” House en werd in 1902 geboren in Riverton. Zijn stijl van blues bevatte elementen uit de gospel en spirituals. Eigenlijk wilde Son House helemaal geen muzikant worden maar een baptisten predikant. Hij begon dan ook op zijn vijftiende te prediken. Toch voelde hij de verleiding van die duivelse buesmuziek kriebelen en leerde hij zichzelf gitaar spelen. Nadat hij tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld werd wegens het plegen van een moord was het uiteraard gebeurd met de predikanten loopbaan van Son. Van die vijftien jaar cel zat hij er trouwens maar twee uit. Nadat hij vrijgekomen was verhuisde hij naar Lula en begon samen te spelen met Charlie Patton en Willie Brown.
Zijn eerste opnames stammen uit 1930 voor het Paramount label. De muzikale carrière kwam nog niet echt van de grond en Son werd gedwongen om baantjes als portier en kok aan te nemen. In de jaren ’60 werd hij door de opkomende folkblues revival ineens herontdekt door het grote publiek. Zijn stijl van blues kenmerkte zich door het harde metalen slide geluid en dat is prima op deze dubbelaar terug te horen. De eerste negen nummers van dit album stammen allemaal van de originele LP uit 1965.

Death Letter Blues mag toch al alom bekend worden beschouwd. Hierin is het kenmerkende kletterende slidegeluid van Son prima te horen, evenals zijn gekwelde zang. Zijn zinderende slidespel is ook weer te horen in Pearline. Je hoort Son zwoegen en hij slaagt erin om zijn gitaar het ene moment gekweld te laten huilen en het andere moment zeer breekbaar te laten klinken. Het boogie ritme wordt hierbij niet uit het oog verloren. In Louise McGhee valt het wederom op wat voor een exceptionele gitarist Son was terwijl hij als zanger ook tot de top van de doorleefde bluesstemmen hoorde. John The Revelator wordt hier a capella vertolkt. Zang en handgeklap, daar moet je het mee doen. Hoe intiem en rauw wil je je blues hebben? Empire State Express is een schoolvoorbeeld van intense en swingende countryblues.
De zwiepende slide van Son staat weer centraal in Preachin’ Blues. Een prachtig staaltje van verhalende blues. Ook Grinnin’ In Your Face wordt a capella uitgevoerd. Het gospelgehalte is zeer hoog in dit nummer. De machtig glijdende slide steelt de show in de stotende blues van Sundown. Al Wilson, van Canned Heat, is op mondharmonica te gast in Levee Camp Moan. Zijn huilende harmonica vult Son’s hard zwiepend slide prima aan.
Dan zijn we bij de zogenaamde “alternate takes” aanbeland. Die hebben allemaal als toegevoegde waarde (?) dat de instructies van producer John Hammond Sr. Te horen zijn. Voor de rest hoor je in principe vrijwel dezelfde uitvoeringen. Van het onuitgebrachte materiaal vallen het zeer doorleefde eerbetoon President Kennedy op door de hard hakkende slide en teksten als “his memory still lives in my head”. Al Wilson komt nog een keer voorbij, dit keer op gitaar, in Yonder Comes My Mother. Zijn bluesgitaar sluit naadloos aan bij Son’s snijdende slide.
Shake It And Break It heeft een valse start van Son. Je hoort hem worstelen met het intro. Uiteindelijk volgt er dan toch een lekkere rauwe boogie.

Deze dubbelaar is zeer zeker aan te raden voor alle bluesliefhebbers, die ook de grootheden uit de blueshistorie nog hoog in het vaandel hebben staan. Voor de personen die Son House nog niet zo goed kennen is dit een prima manier om kennis te maken met de zeer diepe Delta blues van deze bluesgigant.


Tracklist:
01. Death Letter Blues
02. Pearline
03. Louise McGee
04. John The Revelator
05. Empire State Express
06. Preachin’ Blues
07. Grinnin’ In Your Face
08. Sundown
09. Levee Camp Moan
10. Death Letter Blues
11. Levee Camp Moan (alternate take)
12. Grinnin’ In Your Face (alternate take)
13. John The Revelator (alternate take)
14. Preachin’ Blues (alterate take)
15. President Kennedy
16. A Down The Staff
17. Motherless Children
18. Yonder Comes My Mother
19. Shake It And Break It
20. Pony Blues
21. Downhearted Blues

Website: Son House


Ook op Blues Magazine ...