Sold My Soul – Beyond The Darkness
Format: CD / Label: Soliton Records
Releasedatum: 8 maart 2019

Tekst: Peter Marinus

De Stoner rock familie blijft maar gestaag uitdijen. Nu heb ik weer een Poolse band voor jullie met een geluid, dat zo log is, dat het automatisch in het Stoner hokje geplaatst mag worden. Ik heb het dan over het kwartet Sold My Soul, dat bestaat uit Lukasz “Lipa” Lipowczan (zang), Smok Smoczkiewicz (gitaar), Cezary Majewski (drums) en Yan Lee (bas). Gitarist Smok maakte in het verleden nog deel uit van de Britse band Firebird.
Hun rock is stevig gebaseerd op het 70’s bluesrock geluid waarbij invloeden van Led Zeppelin, Free, Jimi Hendrix en Black Sabbath regelmatig om de hoek komen kijken.

Na hun debuutalbum uit 2014 is er nu dus een nieuw album, dat opent met Beard Mojo. Een pompende bliuesrock shuffle met baggervette bas, gemene bluesy slidegitaar en pompende drums. Geen zang, dus een instrumental.
Daarna gaat de band over in de logge staccato rocker Everytime. Een nummer, dat meedogenloos door pompt met een massief geluid waarbij ook een band als Queens Of Tge Stone Age niet onvermeld mag blijven. Het blijft flink doorpompen in het funky Forest Woman waarin ook de nodige psychedelische invloeden voorbijkomen plus een scheurend harde gitaarsolo!
Hoppy Queen is een enigszins ingehouden en broeierige boogie met ingenieuze breaks en lichte Hendrix trekjes. Het geluid van Free is terug te horen in het hard pompende Oslépil Mnie Deszcz waarin schroeiend harde gitaarriffs afgewisseld worden met harde gierende gitaarsoli.
Hate zit muzikaal meer in de richting van The Cult, hetgeen natuurlijk ook inhoudt dat er ook weer de nodige 70’s hardrock invloeden in voor komen. In Rise Above is het geluid van de al eerder genoemde Free heel duidelijk aanwezig. Een mid-tempo bluesrocker met gemeen priemend gitaarwerk. In de spetterende pomper Outcast is de ritmesectie op volle oorlogssterkte te horen. De slidegitaar giert hierbij alle kanten op.
Na het lui pompende Hear The Music wordt het album afgesloten met het mid-tempo Zlodziej Czas, dat een beetje aan “Lookin’ Out For Number 1” van Bachman-Turner Overdrive doet denken. Dit nummer doet enigszins afbreuk aan de zware rest van het album.

Sold My Soul nestelt zich met dit album nog niet meteen aan de Stoner rock top maar aangezien we hier te maken hebben met een prima stevig album zal dat niet lang meer duren.


Tracklist:
01. Beard Mojo
02. Everytime
03. Forest Woman
04. Hoppy Queen
05. Oslépil Mnie Deszcz
06. Hate
07. Rise Above
08. Outcast
09. Hear The Music
10. Zlodziej Czas

Website: Sold My Soul