Foto Recensie: Snowy White And The White Flames - The Situation

Snowy White And The White Flames – The Situation
Format: CD – Digital / Label: Soulfood Music
Releasedatum: 19 april 2019

 Tekst: Ella-Milou Quist

 De Britse gitarist en singer-songwriter Snowy White is al sinds eind jaren zestig niet meer weg te denken uit de muziekscene dankzij zijn kenmerkende (blues-rock) gitaarspel. Zo werkte hij samen met Peter Green (Fleetwood Mac), met wie hij tot op de dag van vandaag nog steeds bevriend is, maakte hij van 1979 tot en met 1982 deel uit van Thin Lizzy en schreef zelfs nummers voor de albums ‘Chinatown’ en ‘Renegade’, tourde met Pink Floyd en later meerdere malen met Roger Waters.
Hij opereerde een tijdje onder de naam Snowy White en Snowy White’s Blues Agency en vanaf 1996 onder de naam Snowy White And The White Flames. In 2008 voegde hij daar Snowy White Blues Project aan toe. Hij bracht onder al deze namen (en met verschillende muzikanten) een tig aantal albums uit.

Met The White Flames bracht hij in totaal acht platen uit waarvan ‘The Situation’ de nieuwste is. Wederom kreeg Snowy voor dit album hulp van pianist/toetsenist Max Middleton, toetseniste Jessica Lauren, bassist Kuma Harada, drummer Jeff Allen en de Nederlandse muzikanten Ferry Lagendijk (toetsen), Walter Latupeirissa (bas) en Juan van Emmerloot (drums).

Hoewel de songs op ‘The Situation’ allemaal gitaar gedreven zijn, voelt en klinkt het niet alsof daar de nadruk op ligt. De nadruk ligt eerder op het samenspel van de bandleden, het gezamenlijk creëren van muziek en het bandjesgevoel. Dat is ook altijd precies Snowy’s uitgangspunt. Hij is geen eigenheimer die vindt dat alles alleen maar om hem moet draaien. In tegendeel zelfs, hij wil liever niet alleen maar gezien worden als een solo artiest. Vandaar ook zijn keuze om onder verschillende namen te opereren en met ieder project andere muzikanten te vragen om mee samen te werken.
The White Flames kennen elkaar echter natuurlijk al een hele tijd en je hoort dan ook duidelijk dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn en er plezier in hebben om samen te spelen. De band speelt met het grootste gemak en zonder moeite. Ieders talent komt op ‘The Situation’ goed tot z’n recht en iedereen krijgt de ruimte om zijn of haar ding te doen. Snowy’s uitmuntende gitaarspel is daar prachtig doorheen geweven; op sommige liedjes is hij prominent aanwezig, maar op andere momenten juist een heel stuk minder.
Er is een grote diversiteit aan muziek aanwezig op het album; wel allemaal blues georiënteerd, maar vaak in combinatie met rock, soul, funk, latin, pop en zelfs jazzy elementen. Alles komt voorbij. Wat vooral opvalt is de rustige, laid back sound die alle nummers hebben. Er is zeker variatie in tempo waardoor het spannend blijft, maar alle songs ademen wel dezelfde fijne relaxte en ongedwongen sfeer uit. Het luistert lekker weg en het is allemaal even melodieus en ritmisch.
Naast White’s fijne en soms vlugge vingerwerk in de vorm van heerlijke blueslicks en fijne (blues)rock riffs en zijn eenvoudige maar doeltreffende zanglijnen, hoor je ook fantastische funky basloopjes, soulvolle Hammondpartijen, geweldige percussie en strakke drum- en toetsenpartijen. Alle instrumenten vullen elkaar perfect aan, ze voegen stuk voor stuk iets toe en dragen allemaal bij aan een schitterend rijk pallet aan kleuren en klanken.
Alles sluit naadloos op elkaar aan en is mooi met elkaar verweven. Dit komt niet alleen doordat de band zo ontzettend goed op elkaar ingespeeld is, maar ook doordat de composities van de nummers en de arrangementen ijzersterk zijn.

‘The Situation’ is een passievolle, oprechte, en pure plaat met een volle blues sound, die geen moment verveelt en die je keer op keer opnieuw wil horen. Ieder nummer is raak en je denkt er geen moment over na om een liedje te skippen omdat je die ‘minder’ mooi vindt. Het album wordt met iedere luisterbeurt interessanter en je ontdekt steeds iets nieuws.

The Situation (feat. The White Flames)


Tracklist
01. The Situation
02. This Feeling
03. L.A. Skip
04. Can’t Seem To Do Much About It
05. Crazy Situation Blues
06. Blues In My Reflection
07. Why Do I Still Have The Blues?
08. You Can’t Take It With You
09. Migration
10. The Lying Game
11. Hard Blues
12. I Can’t Imagine

Website: Snowy White


Ook op Blues Magazine ...