Skinny Molly – Haywire Riot

Format: CD/ Label: Ruf Records/ Release: november 2012
Cosmox.nl, Blues CD’s online bestellen

Tekst: Jan Marius Franzen

Dat Southern Rock nog steeds springlevend is, dat bewijst de groep Skinny Molly op hun tweede CD “Haywire Riot” . De groep werd geformeerd in 2004 door Mike Estes (ex- Lynyrd Skynyrd), Dave Hlubek (Molly Hatchet) en drummer Kurt Pietro. Oorspronkelijk als een project voor een tour door Europa en Amerika. In 2008 bracht de groep hun eerste CD uit “No Good Deed”. De groep bestaat nu uit Mike Estes(gitaar, zang), Jay Johnson (gitaar, zang)  Kurt Pietro (drums) en Luke Bradshaw (bas).

Ik vroeg Kurt Pietro wat hij verstaat onder Southern Rock en hij antwoordde: Bijna alle Amerikaanse muziek komt uit het zuiden van de Verenigde Staten zoals bijvoorbeeld blues en gospel en dat maakt Southern Rock zo authentiek.

Het begint meteen al met vlijmscherp gitaarwerk op het eerste nummer ”If You Don’t Care”.
Echte Southern Rock! Gevolgd door een van de hoogtepunten van deze CD “Devil In The Bottle”. Een nummer dat doet denken aan het beste werk van Lynyrd Skynyrd.  Op “Two Good Wheels’ met Mike Estes op de mandoline, zijn de country-invloeden te horen die in de Southern Rock vaak voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de Southern Rock Groep The Charlie Daniels Band. “Too Good To Be True” zou een hit kunnen zijn. Originele tekst, sterke zang, strak gitaarwerk en zoals op alle nummers een zeer gedegen ritmesectie. “Judge Parker” en “Bitin’ The Dog” doen mij weer erg aan Lynyrd Skynyrd denken, met name door het gitaarwerk. Dan volgt weer een van de hoogtepunten: Het rootsy en meeslepende “Lie To Me”. Een prima nummer om hard in de auto tijdens een nachtelijke rit te draaien. Geheel in de trant van het volgende nummer “Shut Up And Rock”. “After You” is ook Southern Rock op zijn best (They could have named a hurricane after you) met schitterend slide gitaarwerk. Dan volgt “None Of Me No More” dat ook doet denken aan het werk van de Texaanse singer/songwriter Calvin Russell. De CD wordt afgesloten met het nummer “Dodgin’ Bullets” wat uitstraalt: Meer Southern Rock kunnen we het niet maken.

Kortom Southern Rock hoe het gespeeld  moet worden. Gedegen, technisch begaafd en met overgave en passie! Voor de liefhebbers van dit genre een must have!

Tracks:
1. If You Don’t Care
2. Devil In the Bottle
3. Two Good Wheels
4. Too Bad To Be True
5. Judge Parker
6. Bitin’ the Dog
7. Lie To Me
8. Shut up and Rock
9. After You
10. None of Me No More
11. Dodgin’ Bullets

Een interview met de drummer van Skinny Molly: Kurt Pietro is op op 6 november te beluisteren in mijn radio programma Purple Haze op RTV Katwijk. Purple Haze is elke dinsdagavond van 11 tot 12 uur on air en natuurlijk ook via internet te beluisteren. Voor meer informatie zie: http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/

Website Skinny Molly: http://www.skinnymollyrocks.com/

Skinny Molly is live te zien:
7 nov – The Borderline, Diest
8 nov – Spirit Of ’66, Verviers
9 nov – Manifesto, Hoorn
10 nov -Gooisch-Podium, Hilversum
11 nov – Blues Rock Garaasj, Geleen