Foto Recensie: Sister Sonny - While Others Dance, Sister Sonny + Sister Sonny Proudly Presents The Hot Butter Band

Sister Sonny – While Others Dance, Sister Sonny + Sister Sonny Proudly Presents The Hot Butter Band
Format: Vinyl 2LP / Label: Apollon Records
Releasedatum: 13 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Als er ooit sprake is geweest van een terechte heruitgave van een album, dan is het wel in het geval van het album ‘While Others Dance, Sister Sonny’ van de Noorse band Sister Sonny uit 2000. Een in ons land totaal onopgemerkte band, die tot 2007 bestond en die in totaal zeven albums uitbracht.

Ten tijden van dit album bestond de band uit Mona Mørk (zang), Pedro Carmona-Alvarez (zang, gitaar, keyboards, bas, drums), Lars Heintz (bas, gitaar, keyboards), Stigpluto Wålberg (drums, percussie), Andreas Qvenild (bas, gitaar, keyboards), Øystein Bruvik (gitaar, harmonica), Fredrik Færden (keyboards, bas, drums, cello), Jørgen Træen (bas, cello, producer) en Hans Petter Gundersen (pedal steel gitaar).

Zoals je al aan het instrumentarium van de band kunt zien hebben we hier met een zeer veelzijdige band te maken. Deze band uit het Noorse Bergen mengde met het grootste gemak gekartelde 80’s new wave klanken met jaren ’60 psychedelica. En nu is dus hun album uit 2000 voor het eerst uit op vinyl, aangevuld met de EP ‘Sister Sonny Proudly Presents The Songs Of The Hot Butter Band’ uit 2001.
Van het begin tot het eind van deze dubbelaar word je betoverd door deze band. Er gebeurt zoveel in de nummers, dat je constant met gespitste oren zit te luisteren naar de onverwachte geluiden en wendingen.

De band begint met The Man Who Covered Himself dat geopend wordt door een prachtig zwevende pedal steel waarna zich een zeer ontspannen glijdend nummer ontvouwt met sprankelend psychedelisch gitaarwerk en slaperige zang. In Liquid wordt het geluid van 80’s artiesten als The Church, The Comsat Angels en Lloyd Cole samengesmolten tot een wederom dromerig psychedelisch nummer met allerlei ontregelende noises.
Een hakkelend orgel, dat maar niet op gang durft lijkt te komen, vormt het intro voor A Girl Called Pola. Een bedwelmend mooi psychedelisch nummer waarin zelfs hemelse Beach Boys zang opduikt. Na allerlei verwarrende noise, die ook nog eens ritmisch gaat swingen, zet een alles verzwelgende synthesier Lady Patrick in waardoor plots een een psychedelisch soort Gary Numan nummer ontstaat met sprookjesachtige zang van Mona Mørk. Lars Miles staat vol met zwevende synthesizers en constant opduikende vervormde noises.
In Seventeen lijkt het alsof The Velvet Underground een samenwerkingsverband is aangegaan met Pere Ubu in een bad van constant gepruttel, gekraak en geruis. Nadat er weer een noisestorm is overgewaaid opent het massief beukende Be The Dog, een Killing Joke-achtige muur van geluid, die ineens overgaat in een breekbaar Syd Barrett-achtig muzikaal decor. De ene verrassing na de andere volgt op deze dubbelaar. Zoals Triptych dat opent als een klassiek orkest, dat de weg, of in elk geval hun dirigent, kwijt is en dat dan verder gaat als een zeer donker dreigend Fad Gadget-achtig nummer met een Ennio Morricone dramatiek.
De vier nummers op de EP zitten meer in het 60’s psychedelische hoekje. Zo is I’ll Be With Her (In Apple Blossom Time) een fris sprankelend psychedelisch popnummer in een “Strawberry Fields Forever” stijltje waarin onverwachts een surfgitarist op visite komt, vergezeld van een Mexicaanse Mariachi trompetist. In tegenstelling tot de wat claustrofobische titel An Hour In An Airless Box belooft, hebben we te maken met een sprankelend sunshine popnummer met hemelse zang. De huppelende folkrock van New Farm Street Blues neemt je weer mee terug naar de tijden van Bob Dylan’s “I Want You”.
De afsluiter van deze dubbelaar is het fragiele pianonummer Bug’s Dream met stemmige cello en zwaar vervormde zang.

Ik heb mij echt geen moment verveeld met deze heruitgave. Een absolute aanrader voor de liefhebbers van avontuurlijke popmuziek en nogmaals een zeer terechte heruitgave.

Liquid


Tracklist:
01. The Man Who Covered Himself
02. Liquid
03. A Girl Called Pola
04. Lady Patrick
05. Lars Miles
06. Seventeen
07. Worry/Careless
08. Be The Dog
09. 23 Stills
10. Aaka Skidor
11. Orange
12. Triptych
13. What’s Happening In Dance (lb. Kleiser)
14. I’ll Be With Her (In Apple Blossom Time)
15. An Hour In An Airless Box
16. New Farm Street Blues
17. Bug’s Dream

Website: https://www.facebook.com/Sister-Sonny-130555516995401/


Ook op Blues Magazine ...

Geen berichten gevonden.