Simon McBride – Show Me How To Love (EP)
Format: CD – Digital / Label: earMUSIC
Releasedatum: 27 maart 2019

Tekst: Jurgen Bakker

Het is niet dat Simon McBride heeft stilgezeten de afgelopen jaren. Als gitarist van de band Snakecharmer, maar ook van de soloprojecten van Deep Purple’s Ian Gillan en Don Airey, heeft McBride vaak genoeg de bühne mogen betreden. Toch heeft het zeven jaar geduurd voordat zijn laatste soloalbum, het goed ontvangen ‘Crossing The Line‘, een opvolger krijgt. Een halve opvolger, want ‘Show Me How To Love’ is een EP van vier nummers, waarvan twee eigen werk en twee covers.

McBride heeft daarom wel de power van een heel album in deze vier nummers gestopt. Zijn muziek, die wel vaker meer naar rock neigt dan naar blues, staat ook op deze EP als een huis. Het valt in hetzelfde straatje als Joe Bonamassa en Gary Moore. De openingsriff van het eerste nummer Show Me How To Love doet ook meteen erg denken aan laatstgenoemde gitarist. Het is een stevige powerballad met een catchy refrein. Ook de productie valt direct op. Alles is erg netjes afgewerkt en de instrumenten liggen perfect in balans. Ondanks de kracht die centraal staat in de muziek ligt het toch altijd lekker in het gehoor.
Tijdens het tweede nummer Dead Man Walking doet McBride er nog een schepje boven op. Het wah-pedaal wordt tevoorschijn gehaald en de riffs worden alleen maar zwaarder. Tijdens dit nummer, dat al eens verscheen op het album ‘Since Then’ uit 2010, soleert McBride er lustig op los. Het muzikale geweld komt halverwege ineens op een rustpunt, maar het blijkt de stilte voor de (wah-wah)storm.
Met twee nummers heb je nog geen EP gevuld, dus McBride besloot om er nog twee covers bij te doen. De eerste is Grandma’s Hands van Bill Withers. Het vrolijkste nummer van de plaat, waarbij oma’s handen waarschijnlijk zouden meeklappen met het funky ritme. Als afsluiter gaat de volumeknop weer helemaal omhoog tijdens The Cure’s Lovesong. Wederom een powerballad zó krachtig dat het bijna op Axel Rudi Pell begint te lijken. Mede door de goede productie en het knappe gitaarwerk van McBride komt dit slotnummer ook echt bij je binnen.

‘Show Me How To Love’ is dan maar een EP van vier nummers, het smaakt echt naar meer. Simon McBride overtuigt met zijn sterke gitaarspel en krachtige nummers. Het is te hopen dat  het dit keer niet zeven jaar duurt voordat de opvolger arriveert.


Tracklist:
01. Show Me How To Love
02. Dead Man Walking
03. Grandma’s Hands
04. Lovesong

Website: Simon McBride


Ook op Blues Magazine ...