Shirley Davis & The Silverbacks – Wishes And Wants
Format: CD – LP – Digital / Label: Tucxone Records
Releasedatum: 6 april 2018

Tekst: Peter Marinus

Soulzangers Sharon Jones overleed in 2016 maar heeft de soulfakkel gelukkig overgedragen aan Shirley Davis & The Silverbacks. Shirley is een Engels-Jamaicaanse zangeres en Sharon Jones was haar mentor. Dus het is niet zo vreemd, dat Shirley over dezelfde hoge soulkwaliteiten beschikt als Sharon Jones.
Op dit album wordt zij zeer soulvol begeleid door de band The Silverbacks uit Madrid, die bestaat uit Jorge “Canario” Suarez (drums), Diego “Comandante” Miranda (bas), Eduardo “Duduman” Martinez (gitaar), Lucas “Puplash” Duplá (toetsen), en de Roaring Tigers Horns, Aarón Pozón (saxofoon) en Javi “Martintxo” Martinez (trompet).
Evenals bij Sharon Jones het geval was bevat het album van Shirley Davis een perfecte combinatie van soul en meer funkgericht werk. Shirley beschikt over een zeer soulvolle stem die dezelfde kwaliteiten heeft als Sharon Jones maar ook de namen van Irma Thomas en Bettye Lavette komen bij haar zang bovendrijven.

Het album begint lekker funky met het titelnummer, Wishes & Wants. The Silverbacks bewijzen in dit nummer dat het met de soul in Spanje ook wel snor zit. Een nummer met dezelfde lome swing als vroeger op het Hi label het geval was. Het soulvuur wordt prima brandend gehouden in Fire. Een ballad met een lekker soulorgel, een soepel groovende ritmesectie, de blazers in een belangrijke rol terwijl de gitaar er soulvolle licks doorheen strooit. Treat Me Better is wederom zo’n heerlijk luchtig swingend soulnummer waar je direct erg vrolijk van wordt. Dit keer met een heftig fuzzende gitaar. Kisses is een uptempo funky soulnummer met een bubblegum orgel en een extreem funkende ritmesektie. Nightlife wordt ingeleid door swingende percussie, soulvolle blazers en een stotend orgel. Dit funky nummer zit in dezelfde categorie als bijvoorbeeld “Jungle Boogie” van Kool & The Gang. All About Music is een heerlijk deinend soulnummer met een geluid, dat sterk teruggrijpt naar de 70’s. In dit nummer zit eenzelfde gevoel als in “Blood Is Thicker Than Water” van William DeVaughn. Smile is een warm mid-tempo soulnummer met dezelfde klasse als het werk van Irma Thomas. Troubles & Trials grijpt je vanaf het begin wiegend bij je kladden en voor je het weet ben je geïnjecteerd met een flinke shot deep soul.
Het funky Woman Dignity is de afsluiter van dit album. Een hoekig groovend nummer met zacht fuzzende gitaar en een pompend Farfisa orgel.

De toekomst van de soulmuziek is gewaarborgd door dit prima album van Shirley Davis en haar Silverbacks. Zij heeft ervoor gezorgd dat de erfenis van Sharon Jones op een zeer soulvolle wijze in leven wordt gehouden.


Tracklist:
01. Wishes & Wants
02. Fire
03. Treat Me Better
04. Kisses
05. Nightlife
06. All About Music
07. Smile
08. Troubles & Trials
09. Woman Dignity

Website: Shirley Davis & The Silverbacks