Foto Recensie: Shemekia Copeland – America’s Child

Shemekia Copeland – America’s Child
Format: CD – Digital / Label: Alligator Records
Releasedatum: 3 augustus 2018

Tekst: Jos Verhagen

Shemekia Copeland is een zangers die door de bluesscene wordt gezien als de natuurlijke opvolgster van grootheden als Koko Taylor en Aretha Franklin. Gedurende haar zwangerschap en na de geboorte van haar kind heeft ze goed de tijd genomen om te zien hoe het er voor staat in Amerika en wat ze daar zelf van vindt. Met ‘America’s Child’ produceert ze haar meest politiek geladen album. Altijd al waren haar albums en songs doorspekt met maatschappelijke thema’s als armoede, huiselijk geweld, seksuele intimidatie. Met ‘America’s Child’ doet ze er een schepje bovenop, Black lives matter, Mee Too, de afkeer van mensen voor alles wat niet normaal is. Wie bepaald dat trouwens wat normaal is, ”the moral majority ?”.

De openingstrack Ain’t Got Time For Hate, is een aanklacht tegen de politiek leiders, die van alles roepen en vinden, maar de gewone Amerikaan “got no time to hate” die moeten alles doen om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is een instant Shemekia Copeland klassieker, dit is haar signatuur. Haar sterke verhalende manier van zingen ondersteunt door een muzikaal ijzersterke basis, de stuwende bas, het gitaarwerk, een geweldige song. In song twee Americans vraagt ze zich af wat er mis is met diversiteit, het zijn toch allemaal Americans, drijvend op een vrolijk deuntje met lapsteel gitaar strooit Shemekia er een lijst aan karikaturen uit van mensen die ergens voorstaan maar ook gewone mensen zijn. Doorpakkend in het volgende maatschappelijke thema Black lives matter, in dit tekstuele sterk nummer stelt ze de gewetens vraag ”Would you take my blood”, verdere woorden overbodig.

Naast deze zeer maatschappij kritische nummers staan er nog een brede variatie aan blues, county en R&B nummers op deze cd zoals het prachtige duet Great Rain van en met John Prine. Een mooi stukje country Smoked Ham And Peaches, een terugverlangen naar vroeger, bij grootmoeder op de veranda, maar met een onderliggend cynisme, “when the whole world seems fake, give me something real”. Meteen weer het volgende thema opgepakt in een vlotte boogie het fenomeen MeToo nog maar eens haarfijn uitgelegd in The Wrong Idea, verrassend in dit nummer is de viool/gitaar solo. Het geeft de aandacht voor de compositie dat het niet alleen maar een aanklacht is maar waarvan je ook gewoon muzikaal kunt genieten als je niet zo in de teksten bent.

Promise Myself, een slow blues en een typisch Shemekia Copeland nummer, haar vorm van de smartlap verhalend over foute liefdes, hartzeer, het zijn nummers die ze graag zingt. Het gitaarwerk in dit nummer wordt verzorgd door Steve Cropper. In The Blood Of The Blues, is Shemekia ten top in deze schitterende song, verhaalt ze het slavernij verleden, de oorsprong waar de blues vandaan komt, met gitaarwerk van Will Kimbrough is super. Hij tekent ook voor de productie van het gehele album. Die samenwerking met Kimbrough wordt extra onderstreept in Such A Pretty Flame, een song van zijn hand vol lapsteel gitaar en op een lekkere rumba verhalend over de liefde. Liefde is ook het thema is van One I Love, een aanstekelijk nummer door de drive in de zang van Shemekia, en de lekker vuile mondharmonica.

Shemekia Copeland, drievoudig Grammy nominee, multiple blues award winner en Artist of the year in 2010 is niet zomaar een blueszangeres, zoals zij in I Am Not Like Anybody Else, laat horen is waar, zij is de nieuwe wereldtop.


Tracks:
01 – Ain’t Got Time For Hate
02 – Americans
03 – Would You Take My Blood?
04 – Great Rain
05 – Smoked Ham And Peaches
06 – The Wrong Idea
07 – Promised Myself
08 – In the Blood Of The Blues
09 – Such a Pretty Flame
10 – One I Love
11 – I’m Not Like Everybody Else
12 – Go To Sleepy Little Baby

Aan dit album werkten mee:
Shemekia Copeland, vocals
Will Kimbrough, gitaar keyboards
Lex Price, bass
Peter Abbott, drums,
JD Wilkes, mondharmonica,
Al Perkins, pedal steel gitaar.
Steve Cropper, gitaar
Backing vocals: Mary Gauthier, Emmylou Harris, Gretchen Peters
Katie Pruitt, Kristi Stassinopoulos, Tommy Womack, Lisa Oliver Gray
Special guest John Prine, vocals op Great Rain

Website: Shemekia Copeland


Ook op Blues Magazine ...