Format : CD, digital
Label: Chin music records
Release: augustus 2021

Tekst: Jos Verhagen

Yes they are back: Shaw Davis and the Black Ties. Deze gitaarheld uit Zuid Florida blies mij met zijn vorige Album Tales From The West al omver en doet het met Red Sun Rebellion nog even dunnetjes over. De manier waarop de openingstrack Higher je oren binnen knalt; het is blues rock die tot het gaatje gaat. Shaw Davis and the Black Ties maken een opzwepende mix van hard rock en classic rock from the 60/70‘s met een flinke dosis blues. Een band als The Brew, is een band die dicht in de buurt komt. Dit is blues rock voor jongens en meisjes die van het stevige werk houden.

Na het dampende Higher gaat het gaspedaal nog verder in met Heart to steel, BRRR!!! wat een nummer met een ongenadig vette wah wah solo. Promised Land schuurt tegen de hard rock aan, mix vleugje Black Sabbath met wat Rival Sons en Georgia Thunderbolts en laat dan deze jongens maar los. Het rustige If i stay this way, doet me dan weer denken aan Greta von Fleet, ook zo’n band die past op het scheidingsvlak van blues en hardrock.

No more daarentegen brengt zo’n variatie aan gitaarspel, Jimi Hendrix zo zou hebben kunnen klinken zou hij nog geleefd hebben. Deze Shaw Davis is een ware guitar wizard. De backing door Patrick Stevenson bas en Bobby Van Stone drums is superbe, luister naar het vette bas en drumwerk in Blacked flagged, het legt een solide basis waar Shaw op kan excelleren.

Dat het niet alleen rammen horen we in Straight ahead, heerlijk een Allman Brothers 2.0. In het kader van ken je klassiekers nemen zij BB King’s Rock me Baby op de korrel, om af te sluiten met Too far gone. De band bouwt op de solide drum/bass basis, een heerlijke blues rocker van de grond, waarbij Shaw Davis zijn gitaar nog een keer uit elkaar trekt. Wat een gitaarwonder is deze man.

Shaw Davis and the Black Ties zijn nog relatief onbekend in de blues rock scene, ondanks dat Red Sun Rebellion al hun derde album. Zij zijn zeker de moeite waard om te beluisteren.

Hoewel niet op een album te vinden laat de onderstaande Youtube clip van Howling Wolf’s Evil horen wat Shaw Davies and the Black Ties in huis hebben.


Ook op Blues Magazine ...